Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 03:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/washington-godkanner-kompostering-av-doda/

Världen

Washington godkänner kompostering av döda

Katrina Spade har grundat ett företag för kompostering av mänskliga kroppar. Foto: Elaine Thompson/AP

WASHINGTON. Ett mer miljövänligt alternativ till kremering och jordfästning blev i veckan lagligt i den amerikanska delstaten Washington. Kompostering av mänskliga kroppar tar mindre energi i bruk och släpper ut mindre koldioxid, vilket ska motverka klimatkrisen.

Washington i nordvästra i USA är den första delstaten som tillåter kompostering av människor. 

Den demokratiske senatorn Jamie Pederson, som introducerat lagförslaget, försäkrar att detta inte handlar om att kasta ”farbror Henry på bakgården och täcka över honom med matrester”. 

Metoden har prövats på sex kroppar vid Washington State University. Den avlidna placeras i ett temperatur- och fuktreglerat kärl. Roterar därinne tillsammans med träflis och halm, vilket frigör en kväve- och kolmix som bryter ned kroppen. Om anhöriga önskar kan de efter en månads tid använda slutresultatet som blomjord i ett kärt hörn av trädgården. 

Katolska kyrkan har tidigare motsatt sig metoden, med argumentet att döda kroppar ska behandlas respektfullt och hållas samman i enheter. Bakom komposten står designern och entreprenören Katrina Spade som flankerade guvernören och presidentkandidaten Jay Inslee när han undertecknade lagen i tisdags. Spades företag Recompose tänker sig att komposterna i fråga ska utformas som smakfulla atrium där efterlevande kan ta avsked av sina anhöriga, en mer inbjudande och empatisk plats än vad krematorier i regel är. 

Kompostering har tidigare använts för boskapsdjur.

Den stora fördelen jämfört med kremering är att kompostering är mer barmhärtigt mot miljön. Kremering resulterar i utsläpp av koldioxid och fossila bränslen som förvärrar klimatkrisen. Inför jordbegravningar pumpas kroppen full av kemikalier som sedan riskerar att sippra ut och förorena grundvattnet. Kompostering tar mycket mindre energi i bruk än vid kremering, omkring en åttondel så mycket. 

Det finns andra ”gröna” begravningsmetoder – i en placeras kroppen i en biologiskt nedbrytbar form av kista. Men dessa metoder är utrymmeskrävande. Tanken är att komposterna kan bli eftertraktade alternativ i urbana områden där markutrymmet är begränsat.    

Lagen träder i kraft i Washington från och med första maj 2020. Hur många amerikaner som kan tänka sig att bli blomjord återstår att se. Men i en enkätstudie från 2017 svarade 53,8 procent av de tillfrågade att de var intresserade av att lära sig mer om gröna begravningstjänster, enligt Begravningsentreprenörernas organisation som företräder 20.000 medlemmar.