Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Weinstein: Vi gör alla misstag – ge mig en andra chans

Harvey Weinstein.
Harvey Weinstein. Other: NY Times

Harvey Weinstein, den sexövergreppsanklagade filmmogulen, gör nu sitt första offentliga uttalade sedan skandalen briserade:

– Jag är inte ok, men jag försöker. Alla kan vi göra misstag, hann han säga till reportrar innan han klev in i en bil som stod parkerad utanför sin dotters hus i Los Angeles. 

Såväl amerikansk som brittisk polis säger sig nu inleda utredningar med anledning av de påstådda sexbrotten.

Det är bland andra amerikanska The Hill som rapporterar om mötet på gatan mellan reportrarna och Harvey Weinstein, 65. Det ska ha skett sent på onsdagen.

”I gotta get help, guys” – ”jag måste skaffa hjälp, hörrni” – ska han ha sagt till de reportrar och paparazzis som samlats på adressen.

Han ska ha tillagt att han ”hoppas få en andra chans”. Enligt TMZ ska hans dotter tidigare under dagen ha ringt 911 (den amerikanska motsvarigheten till 112) från samma adress för att hon var rädd at hennes far var självmordsbenägen och deprimerad.

Weinstein fick sparken från sitt eget filmimperium The Weinstein Co i söndags efter att historierna om övergreppen började publiceras i The New York Times.

Skådespelare som Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Rosanna Arquette, Rose McGowan, Cara Delevigne, Mira Sorvino och Ashley Judd är bara några av de Hollywoodstjärnor som under de senaste dagarna har trätt fram och berättat om de sextrakasserier och övergrepp som filmproducenten ska ha utsatt dem för sedan 90-talet.

Enligt TMZ flög Weinstein i ett privatplan till en privat rehabklinik för sexmissbrukare i Arizona på onsdagskvällen, vilket även Sky News har rapporterat om.

Enligt Sky News har även källor uppgett till dem att New York-polisen, NYPD, utreder de nu rapporterade anklagelserna mot Weinstein för att identifiera, lokalisera och förhöra alla tänkbara offer och vittnen. 

Särskilt intresserad är man av de anklagelser som Lucia Evans riktat mot honom. Hon säger att hon tvingades ge honom oralsex på Miramax kontor 2004.

Även BBC rapporterar om att Londonpolisen tagit emot en anmälan om en händelse som utspelade sig på 80-talet. BBC skriver också att den brittiska skådespelerskan Kate Beckinsale mötte Weinstein som 17-åring.

Han ska då ha varit full, öppnat dörren till ett hotellrum på Savoy Hotel där de hade ett möte, iklädd morgonrock. Beckinsale ska ha tackat för sig och gått därifrån. Några år senare ska Weinstein ha frågat henne om han tvingat sig på henne vid det tillfället, något som han själv i efterhand inte riktigt är säker på.

Den franska skådespelerskan Lea Seydoux och den brittiska supermodellen Cara Delevingne är annars de som senast trätt fram och berättat om oönskade propåer från Weinstein.

Seydoux hävdar att hon tvingades försvara sig när han hoppade på henne och försökte kyssa henne på ett hotellrum och Delevigne vittnar om att han försökt tvinga henne kyssa en annan kvinna medan han tittade på.

Weinstein har offentligt bett om ursäkt för att han åsamka så mycket lidande för sitt ”forna beteende mot kollegor”, men enligt hans egen talesperson förnekar han fortfarande alla anklagelser om övergrepp.

Enligt Sky News har åklagare i Kalifornien försvarat ett beslut att inte väcka åtal mot Weinstein efter att en italiensk fotomodell, Ambra Battilana Gutierrez, anmält att hon blivit sexuellt trakasserad av honom 2015. Att leda ett brott i bevis var inte möjligt i det fallet, menar åklagarna.

På lördag ska Academy of Motion Arts  and Sciences – som arrangerar Oscarsgalan – hålla ett särskilt insatt möte där de ska bestämma om de ska vidta några åtgärder med anledning av anklagelserna mot Weinstein.

I ett uttalade sa akademin att det som de hittills fått beskrivet för sig är ”motbjudande och strider mot de etiska regler som Akademin står för”.

Enligt Sky News har Weinstein i ett annat uttalade sagt att han förstår att hans fru, modedesignern Georgina Chapman, beslutat att lämna honom, men att han hoppas att de båda ska kunna återförenas efter att han har genomgått rehabilitering.

Läs mer: Nicholas Wennö: Stormen kring Harvey Weinstein kan vara slutet för tystnadskulturen kring övergrepp

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.