Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-02 00:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/who-coronaviruset-kommer-inte-fran-kinesiskt-laboratorium/

Världen

WHO om Trumps labbanklagelser: Coronaviruset har ”naturligt ursprung”

WHO bemötte under en presskonferens på fredagen Trumps påståenden om coronavirusets ursprung.
WHO bemötte under en presskonferens på fredagen Trumps påståenden om coronavirusets ursprung. Foto: Al Bello/AFP

WHO kommenterar nu Trumps påstående att coronaviruset spridits från ett kinesiskt laboratorium. De är säkra på att det har ett ”naturligt ursprung” – frågan är bara från vilket djur.

– Vi vill förstå hur artbarriären överbryggades, säger Michael Ryan som ansvarar för organisationens krisberedskap. 

Uppdaterad 2020-05-02: Artikeln har tillfogats en rättelse.

Sent på torsdagskvällen påstod USA:s president Donald Trump att han sett bevis för att coronaviruset spridits från ett laboratorium i Wuhan i Kina, där utbrottet startade i slutet av förra året. 

Tidigare på dagen hade de amerikanska underrättelseorganens högste chef Richard Grenell sagt att de undersöker om viruset har sitt ursprung i en kinesisk djurmarknad eller om det kan ha läckts av misstag från ett laboratorium i Wuhan. 

När Världshälsoorganisationen WHO höll sin dagliga presskonferens på fredagen sade Michael Ryan, ansvarig för organisationens krisberedskap, att de är säkra på att viruset härstammar från djur.

– Vi har lyssnat igen och igen till många forskare som tittat på viruset och vi är säkra på att det här viruset har ett naturligt ursprung. 

Michael Ryan, ansvarig för WHO:s krisberedskap, till vänster och WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Michael Ryan, ansvarig för WHO:s krisberedskap, till vänster och WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: Salvatore Di Nolfi/AP

Michael Ryan menar att det viktiga nu är att fastställa virusets värddjur, för att förstå hur artbarriären överbryggades. Detta så att de kan vidta nödvändiga förebyggande åtgärder, så att samma sak inte inträffar igen någonstans.

– Det är vad vi strävar efter, och vi erbjuder stöd till myndigheter som genomför sådana studier. Det kommer att hjälpa oss att avgöra vilka steg som är rätt att ta för att förhindra att det här inträffar igen.

På fredagen sammankallade WHO sin kriskommitté för covid-19, bestående av internationella experter, för att utvärdera pandemin och WHO:s rekommendationer. Kriskommittén kommer att sammanträda igen inom 90 dagar, eller tidigare om det behövs.

Generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus säger att pandemin fortsätter att utgöra en internationell hälsokris. Han är mycket oroad över vad som kan hända när utbrottet börjar accelerera i länder med svagare sjukvårdssystem.

– Vi kommer att fortsätta uppmana länder att vidta ett omfattande åtgärdspaket för att hitta, isolera, testa, behandla varje fall, säger han. 

Rättelse 2020-05-02: I en tidigare version av artikeln stod att WHO avfärdar Trumps påstående att viruset härstammar från ett kinesiskt laboratorium. Det WHO säger är att de är säkra på att viruset har ett naturligt ursprung.

Läs mer: 

Trump: Jag har sett bevis på var viruset kom ifrån

WHO: Vi agerade snabbt och slog larm