Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-06 03:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/who-det-varsta-ligger-framfor-oss/

Världen

WHO: Det värsta ligger framför oss

01:02. "Många människor är mottagliga, viruset har fortfarande mycket utrymme att röra sig på", sade WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus på måndagens presskonferens.

Tongångarna var pessimistiska när Världshälsoorganisationen, WHO, höll pressträff under måndagen med anledning av covid-19.

– Det värsta ligger fortfarande framför oss, sade WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

På måndagens pressträff konstaterade Tedros Adhanom Ghebreyesus att tio miljoner fall av viruset konstaterats. Samtidigt har 500.000 dödsfall på grund av covid-19 registrerats. På tisdagen har sex månader gått sedan det första utbrottet av viruset.

– Vi vill alla att det här ska vara över. Vi vill alla gå vidare med våra liv. Men den svåra verkligheten är att det inte ens är nära att vara över. Även om många länder har gjort framsteg, ökar pandemin på global nivå, sa Tedros Adhanom Ghebreyesus.

WHO-chefen konstaterade samtidigt att viruset fortfarande har stort utrymme att sprida sig.

– Många människor är mottagliga, viruset har fortfarande mycket utrymme att röra sig på.

Ett halvår efter virusets utbrott förbereder sig nu WHO på att nästa vecka skicka ett team till Kina för att undersöka virusets ursprung. Syftet är att bättre förstå covid-19 och därmed kunna bekämpa viruset mer effektivt.

Under pressträffen lyfte Michael Ryan, Världshälsoorganisationens ansvarige för krisberedskap det stora globala arbetet som pågår med att ta fram ett vaccin mot covid-19. Han poängterade däremot att det inte finns några garantier för att försöken lyckas.

– Det enda andra sättet ett virus som detta kan hållas nere är att bryta smittkedjorna. 

Medan världen väntar på ett vaccin är det därför viktigt att fokusera på verktygen som finns till hands redan i dag, betonade Tedros Adhanom Ghebreyesus

– Flockimmunitet är väldigt svårt att uppnå även med ett vaccin eftersom det kräver ett högt vaccinanvändande. Jag tror det är viktigt att fokusera på vad som är möjligt nu. 

Han lyfte fram Sydkorea som ett gott exempel. I februari hade landet det näst högsta antalet smittade efter Kina, men genom testning, smittspårning och isolering av sjuka vände trenden.

– Sydkorea har visat världen att även utan vaccin går det att få ner antalet smittade och bekämpa utbrottet, sade Tedros Adhanom Ghebreyesus.

WHO-chefen menade att många konstaterade fall av smittan hade gått att undvika med enkla medel som finns till hands redan i dag. För regeringar: Testning, smittspårning och isolering. För individer: Handhygien, ansiktsmasker och social distansering.

– Grunderna är fortfarande viktiga. De har visat sig effektiva. 

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt