Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 18:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/who-klartecken-for-nytt-ebolavaccin/

Världen

WHO: Klartecken för nytt ebolavaccin

Kroppen efter en person som dött i ebola tas omhand i Kongo-Kinshasa tidigare i sommar. Foto: Jerome Delay/AP

Ett nytt vaccin kommer inom kort att börja användas i kampen mot ebola i Kongo-Kinshasa, meddelar Världshälsoorganisationen (WHO).

Samtidigt kritiseras WHO av Läkare utan gränser för att begränsa tillgången till det vaccin som nu används.

TT Text

Kongo-Kinshasa planerar att tillåta användning av det nya vaccinet, som utvecklats av amerikanska Johnson & Johnson, från och med mitten av oktober, skriver WHO i ett uttalande.

Landets myndigheter har tidigare motsatt sig användande av det experimentella vaccinet. Den tidigare hälsoministern Oly Ilunga Kalenga, som avgick i somras, hänvisade bland annat till svårigheterna i att introducera en ny medicin, som ännu inte testats i större skala, när misstron mot myndigheterna och mytbildningen kring ebola är så pass stark bland många i de drabbade områdena.

Den nya nationella chefen för insatserna mot ebola, Jean-Jacques Muyembe, öppnade dock tidigare i september för att börja använda läkemedlet.

– Det andra vaccinet kommer troligen att sättas in utanför de epidemidrabbade områdena för att skydda befolkningen, sade Muyembe till nyhetssajten actualite.cd.

Det vaccin som nu används, av tillverkaren Merck, har testats i större utsträckning. Det saknar regelrätt licens men har ett särskilt tillstånd att användas i drabbade områden.

Omkring 225.000 personer har under det senaste året vaccinerats. Läkare utan gränser anser att fler hade kunnat få vaccinet.

"Ett av de största problemen för närvarande är det faktum att vaccinet i praktiken ransoneras av WHO och att för få personer i riskzonen skyddas i dag", heter det i ett uttalande från hjälporganisationen.

Läkare utan gränser kräver att man tillsätter en oberoende, internationell kommitté som ska övervaka hur vaccineringen sköts.

"Upp till 2.000–5.000 personer skulle kunna vaccineras varje dag, jämfört med 50–1.000 i dagsläget", säger Läkare utan gränsers verksamhetschef, Isabelle Defourny, i uttalandet.

Enligt organisationen finns ingen brist på vaccin utan distribueringen hindras i stället av onödigt strikta regler från WHO.

Världshälsoorganisationen förnekar att man skulle begränsa tillgången till vaccinet och hänvisar i ett uttalande till att man tillämpar en strategi som rekommenderats av ett oberoende expertråd och som man kommit överens om med Kongo-Kinshasas regering.

Över 2.000 personer har hittills avlidit i Kongo-Kinshasa i år på grund av ebola.

Ämnen i den här artikeln:

Ebola
WHO
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt