Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 10:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/who-miljarder-kravs-for-att-stoppa-viruset/

Världen

WHO: Miljarder krävs för att stoppa viruset

Sjukvårdspersonal på en järnvägsstation i kinesiska staden Hangzhou.
Sjukvårdspersonal på en järnvägsstation i kinesiska staden Hangzhou. Foto: Noel Celis/AFP

Det krävs miljardbelopp för effektivt bekämpa och förebygga det nya cornonaviruset, enligt Världshälsoorganisationen WHO. Och det är de rika länderna som måste ta ansvaret: ”Investera i dag, eller betala mer i morgon”, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Samtidigt visar nya siffror att sjukdomen sprids snabbare än tidigare.

Vid en presskonferens i Genève på onsdagseftermiddagen sa WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus att det krävs bidrag på motsvarande 6,5 miljarder kronor till kampen mot viruset. Pengarna ska gå till ekonomiskt svagare länder som har mindre möjligheter att upptäcka och förebygga smitta.

– Vi är bara så starka som den svagaste länken, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus.

WHO ska hålla ett möte i Genève den 11–12 februari för att diskutera diagnosticering och möjligheten att få fram läkemedel och vaccin mot viruset. WHO-chefen meddelade också ett ett internationellt expertteam kommer att åka till China så snart som möjligt för att bistå Kinesiska myndigheter. 

I Kina fanns det på onsdagen 24.363 bekräftade fall av det nya coronaviruset, det senaste har ökningstakten varit den hittills snabbaste, enligt WHO. 99 procent av de smittade finns i Kina, men virussjukdomen har spritts till 24 länder. 80 procent av fallen finns i Huebeiprovinsen och staden Wuhan mitt i landet.

Kinas president Xi Jinping uppger att landet befinner sig i ett avgörande skede och att myndigheterna måste förhindra epidemin från att spridas, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

På onsdagen uppmanade Kanadas regering medborgare som befinner sig i Kina att lämna landet. Samma råd fick dagen innan de 30.000 britter som befinner sig i Kina.  Tidigare i veckan har WHO uppmanat världens länder att inte införa restriktioner som påverkar handel och resor, då sådana åtgärder kan öka rädsla och stigma. 

Passagerare hålls isolerade på ett kryssningsfartyg utanför Hongkong.
Passagerare hålls isolerade på ett kryssningsfartyg utanför Hongkong. Foto: Miguel Candela/Sopa Images/REX

I Hongkong hålls mer än 1.800 passagerare kvar på ett fartyg efter att några ur besättningen uppvisat symptom på virussjukdomen. Tre personer som befunnit sig ombord på fartyget tidigare under resan har konstaterats smittade. Samtidigt har Japan satt över 3.700 personer på ett kryssningsfartyg i karantän utanför Yokohama, sedan en tidigare passagerare testat positivt för sjukdomen i Hongkong.

Provsvar visar att den person i Blekinge som isolerats på infektionskliniken i Karlskrona inte var smittad med det nya coronaviruset. Patienten kom in med symptom på luftvägsinfektion och hade nyligen vistats i Kina. 

Läs mer: Därför är svenskarna satta i frivillig karantän 

Läs mer: Nya coronavriuset kan slå i två vågor mot svenska företag