Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

WHO: Miljoner dör av dålig luft

01:05. En stor majoritet av mänskligheten tvingas andas smutsig luft. Och sju miljoner personer - 13 varje minut - dukar under för föroreningarna, enligt WHO:s senaste data.

Runt sju miljoner dödsfall varje år orsakas av luftföroreningar, enligt en ny rapport från Världshälsoorganisationen WHO.

Det finns förorenad luft i alla delar av världen, men problemet är störst i fattiga länder.

”Luftföroreningar hotar oss alla, men de fattigaste och mest marginaliserade människorna bär den tyngsta bördan”, säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett uttalande.

WHO har undersökt hälsofarliga nivåer av föroreningar utomhus och i hemmen i mer än 4.300 städer i 108 länder. Det är över 1.000 fler städer än vid den förra undersökningen, som gjordes för två år sedan.

Enligt rapporten andas mer än 90 procent av människorna i världen in höga nivåer av luftföroreningar.

Mer än 90 procent av dödsfallen som kopplas till luftföroreningar inträffar i låg- eller medelinkomstländer, främst i Asien och Afrika.

Små luftpartiklar kan orsaka sjukdomar som stroke, hjärtsjukdomar, lungcancer och lunginflammation.

WHO ser det som speciellt oroande att mer än 40 procent av världens människor inte har tillgång till rent bränsle för matlagning. Användningen av smutsigt bränsle för matlagning är en stor källa till luftförorening i hemmen, som uppskattas leda till 3,8 miljoner dödsfall varje år.

”Det är oacceptabelt att över tre miljarder människor – de flesta av dem kvinnor och barn – fortfarande andas dödlig rök varje dag i sina hem”, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Rapporten visar att tillgången till rena bränslen ökar, men varnar samtidigt för att utvecklingen inte håller jämn takt med befolkningstillväxten i många delar av världen.

I rapporten betonas att statistiken om luftföroreningarna inte är fullständig, med stora brister i rapporteringen från bland annat Afrika. Där har bara 8 av 47 länder lämnat in information om luftkvaliteten i en eller flera av sina städer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.