Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-07 09:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/who-pandemin-saktar-ned-i-europa-men-varning-for-en-andra-vag/

Världen

WHO: Pandemin saktar ned i Europa – men varning för en andra våg

Bild 1 av 2 Fallen fortsätter att öka i Ryssland.
Foto: AFP
Bild 2 av 2 Hans Kluge, WHO:s Europachef.
Foto: Alessandro Serrano'/Shutterstock

Pandemin saktar ned i Europa – men inte i öst där smittkurvan fortsätter att stiga, enligt WHO.

Samtidigt varnar världshälsoorganisationens Europachef Hans Kluge för en andra våg nu när länderna börjar lyfta sina restriktioner. 

– Låt oss förbereda oss på det värsta, säger han. 

Det har gått 16 veckor sedan de första fallen av coronasmitta rapporterades i Europa. Hittills har över 1,7 miljon konstaterats smittade och 160.000 personer dött i WHO:s Europaregion. Det motsvarar 43 procent av de smittade globalt sett och 56 procent av dödsfallen. 

Storbritannien, Spanien och Ryssland finns fortfarande med bland de tio länder i världen som rapporterat flest fall det senaste dygnet.

Världshälsoorganisationen WHO ser emellertid att pandemin börjar sakta in i Europa, men det gäller inte hela regionen – i öst fortsätter antalet smittade att öka. 

”Även om risken i alla länder i Europaregionen fortsatt är mycket hög är det i östra regionen som vi fortsätter att se stigande tal”, säger WHO:s Europachef Hans Kluge i ett pressmeddelande

Sammanlagt har nu 39 länder i Europa lättat på restriktionerna och WHO-chefen varnar för att slappna av för mycket. Han drar paralleller till Kina och Sydkorea, där viruset såg ut att ha försvunnit men där antalet fall har ökat den senaste veckan.

”En snabb påminnelse om att hotet om att viruset ska återuppstå aldrig är långt borta”, säger Hans Kluge som menar att hela samhället måste ta ansvar tills det finns ett vaccin eller behandlingar.

I en intervju med The Telegraph varnar Hans Kluge för en andra våg som kan bli värre än den första. 

– Vi har lärt oss av historien att länder som inte drabbats tidigt i en pandemi kan drabbas i en andra våg. Den här pandemin är inte över. 

Han frågar sig vad vi kommer att få se i Afrika och Östeuropa framöver. 

– Deras kurvor ligger efter – en del länder säger ”vi är inte som Italien” och sedan två veckor senare, boom! Tyvärr kan de drabbas av en andra våg. Vi måste vara mycket, mycket försiktiga. 

Hans Kluge varnar också för att lyfta restriktionerna för snabbt. 

– Det finns två nyckelord: ett gradvis, två försiktigt. Människor tror att nedstängningen är över. Inget har förändrats. Hela kontrollpaketet för sjukdomen måste finnas på plats. Det är huvudbudskapet.

WHO-chefen menar att vi måste lära oss att leva med viruset eftersom det inte kommer att försvinna. 

– Det kan inträffa en mutation som gör det mindre elakartat och att det utvecklas till ett säsongscoronavirus. Låt oss hoppas på det bästa och förbereda oss för det värsta.

Läs mer: 

Forskare om hur coronaviruset påverkar immunförsvaret: ”Svårast är att förstå vad som händer i lungorna”

Amina Manzoor: Det här är flockimmunitet – och därför är det kontroversiellt