Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-12 09:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/who-parisavtalets-mal-kan-radda-en-miljon-manniskors-liv/

Världen

WHO: Parisavtalets mål kan rädda miljontals liv

En klimataktivist demonstrerar vid Eiffeltornet i Paris i Frankrike.
En klimataktivist demonstrerar vid Eiffeltornet i Paris i Frankrike. Foto: Thibault Camus/AP

Om världen når Parisavtalets mål skulle en miljon människors liv kunna räddas årligen, enligt en WHO-rapport som presenteras på onsdagen. Hälsonyttan, hävdar forskarna, skulle därtill vida överträffa omställningskostnaderna.

Ossi Carp
Rätta artikel

– Klimatförändringarnas verkliga kostnader känns i våra lungor och sjukhus. De förorenande energikällornas hälsobörda är nu så stor att en övergång till renare och mer hållbara alternativ till energiförsörjning, transport och livsmedelsystem lätt betalar sig själv, säger WHO:s folkhälsochef Maria Neira i ett pressmeddelande.

Sju miljoner människor dör årligen till direkt följd av luftföroreningar, enligt rapporten som presenteras under klimatkonventionen UNFCCC. En omställning i alla led skulle radikalt minska problemen med icke-smittsamma sjukdomar, skriver forskarna som kvantifierar antalet räddade liv per år till omkring en miljon år 2050.

Läs mer: Skarpt anförande av FN-chefen på klimatmötet 

Man påpekar att klimatvänliga omställningar också har positiva följdeffekter och tar som vardagligt exempel att en övergång från transport med motorfordon till dito med cykel innebär allmänt bättre fysisk hälsa. Organisationer som omfattar 13 miljoner läkare, sköterskor och andra inom vårdsektorn har enats i förslaget att beräknade hälsokostnader ska ingå i alla underlag för beslutsfattande i både offentlig och privat sektor. 

– Parisavtalet är potentiellt århundradets starkaste hälsoöverenskommelse. Bevisen visar tydligt att klimatförändringar redan har allvarlig påverkan på människors liv och hälsa. De hotar grundläggande saker vi alla behöver för god hälsa – ren luft, rent dricksvatten, näringsrik mat och en trygg tillvaro – och urholkar årtionden av framsteg inom den globala hälsan. Vi har inte längre råd att vänta med att vidta åtgärder, säger WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus.