Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-07 08:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/who-sex-rad-till-lander-som-overvager-lattade-restriktioner/

VÄRLDEN

WHO: Sex råd till länder som överväger lättade restriktioner

WHO:s verkställande direktör Michael Ryan på en presskonferens den 6 april.
Foto: AFP

WHO ska presentera uppdaterade råd till länder som överväger att lätta på coronarestriktionerna. Sex kriterier bör först uppfyllas – det handlar bland annat om att minimera risken för utbrott på vårdhem.

– Vi kan inte ersätta nedstängning med ingenting, säger WHO:s verkställande direktör Michael Ryan.

De senaste dagarna har flera länder i Europa lättat på de restriktioner som införts för att minska smittspridningen av nya coronaviruset. Tjecker får nu både jogga och cykla utomhus.

Samtidigt är andra länder i startgroparna för att öppna upp. Om några dagar öppnar förskolor, fritids och skolor från klass 0 till 5 i Danmark och i Österrike får mindre butiker slå upp portarna redan från och med i morgon, tisdag.

Vid en presskonferens på måndagen sade WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus att restriktionerna måste lyftas långsamt. Han räknade upp sex kriterier som bör vara uppfyllda innan länder överväger att lätta på reglerna. På tisdagen ska världshälsoorganisationen presentera uppdaterade råd baserade på de kriterierna.

Det handlar om:

• Att smittöverföringen av viruset är under kontroll.

• Att sjukvårdssystemet kan upptäcka, testa, isolera, behandla och spåra smitta.

• Att risken för utbrott är minimerad på platser som vårdinrättningar och vårdhem.

• Att det finns förbyggande åtgärder i skolor, på arbetsplatser och andra ställen där det det nödvändigt att människor vistas.

• Att risk för smitta utifrån, från andra länder, kan hanteras.

• Att samhällen är fullt utbildade och beslutsamma att följa de nya reglerna.

Världshälsoorganisationen betonar att det är viktigt att alla länder i Europa inte lyfter restriktionerna samtidigt. Tedros Adhanom Ghebreyesus säger att covid-19 har visat sig vara tio gånger dödligare än svininfluensan som grasserade 2009–2010, och som dödade minst 18.449 personer, enligt WHO.

– Vi vet att det här viruset kan spridas mycket lättare i trängselmiljöer som vårdhem. Vi vet att det är nödvändigt att snabbt identifiera fall, testa, isolera, ta hand om alla fall och att spåra alla kontakter för att stoppa överföringen, säger han.

WHO:s verkställande direktör Michael Ryan menar att man just nu ser en stabilisering i flera länder med färre personer som läggs in på sjukhus, men det tar längre tid innan det visar sig i minskade dödstal. Samtidigt påpekar han att det här inte innebär att krisen är över.

– Vi kan inte ersätta nedstängning med ingenting, säger han.

Förra veckan hotade USA:s president Donald Trump att strypa finansieringen till WHO. Han anklagade organisationen för att vara ”Kinacentrisk” och ha gett felaktiga råd om hur länder skulle hantera coronakrisen.

Tedros Adhanom Ghebreyesus säger nu att Trump så vitt han vet stödjer dem.

– Jag hoppas att finansieringen till WHO kommer att fortsätta. Vi har en bra relation och vi hoppas att det kommer att fortsätta.

Läs mer:

Trump hotar dra in stöd till ”Kinainriktat” WHO

Flera länder lättar på restriktioner – men ”toppen inte nådd på pandemin”

Ämnen i artikeln

WHO
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt