Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 10:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/who-ska-stoppa-falsk-information-om-nya-viruset/

Världen

WHO ska stoppa falsk information om nya viruset

Det är inte farligt att ta emot paket från Kina, konstaterar WHO på sin sajt som ska avväpna falska rykten.
Det är inte farligt att ta emot paket från Kina, konstaterar WHO på sin sajt som ska avväpna falska rykten. Foto: David McNew/Getty/AFP

Världshälsoorganisationen WHO inleder nu ett samarbete med Google och de stora sociala medierna för att stoppa falsk information och rykten kring det nya coronaviruset.

Beslutet om att stoppa falska uppgifter som sprids om viruset togs på måndagen efter ett möte i Genève. I praktiken innebär det att information från WHO ska lyftas fram när användare söker på Twitter, Facebook, Tencent och Tiktok.

Samtliga har nu vidtagit åtgärder för att stoppa missledande och falsk information.

WHO har också skapat en sajt där man bemöter några av de rykten som finns.

Ett av de rykten som sprids har pekat ut Microsoftgrundare Bill Gates för att ligga bakom virusets spridning där han felaktigt pekats ut för att ha gjort en simulering av viruset för tre månader sedan.

I stället har Bill och Melinda Gates genom sin gemensamma stiftelse satsat motsvarande 96 miljoner kronor på att bekämpa det nya coronaviruset i Kina och Afrika. 

Hälften av pengarna går till Kina. Pengarna är tänkta att användas till förebyggande åtgärder, krisfonder och för att bygga upp beredskapen men också till teknisk support till dem som arbetar på fältet.

Under de senaste dagarna har de kinesiska myndigheterna begärt snabb hjälp med skyddsmasker, glasögon och heltäckande skyddsdräkter till medicinsk personal.