Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-17 21:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/who-stoppar-forsok-med-trumps-malariamedicin/

VÄRLDEN

WHO stoppar försök med ”Trumps malariamedicin”

2 min 32 sek. WHO stoppar nu tills vidare alla försök med att ge malariamedicinen hydroxiklorokin till covid-19-patienter.
Bild 1 av 1 Hydroxiklorokin.
Foto: George Frey

WHO stoppar nu tills vidare alla försök med att ge malariamedicinen hydroxiklorokin till covid-19-patienter. Medicinen har av USA:s president Donald Trump förts fram som ett möjligt botemedel.

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus sa på måndagen att de tester som hittills gjorts med malariamedicinen hydroxiklorokin visat att den ser ut att öka dödligheten hos de patienter som har fått den. Något som tidigare har rapporterats.

De försök som WHO deltagit i och där malariamedicinen använts stoppas nu tillfälligt. WHO:s försök går under namnet ”Solidarity”.

– Vi stoppar detta som en säkerhetsåtgärd, sa Michael J. Ryan, Världshälsoorganisationens ansvarige för WHO:s krisberedskap.

Enligt Neuro Science News har patienterna fått problem med hjärtrytmen. Av 100.000 patienter sjuka i covid-19 fick 15.000 hydroxiklorokin. Dessa visade sig ha sämre chans att tillfriskna och överleva än de som inte fått malariamedicinen.

Hydroxiklorokin har förespråkats av USA:s president Donald Trump som själv har tagit den men också uppger att han nu har slutat. När presidenten har fått kritiska frågor kring medicinen har han bland annat kallat dem för ”ett uttalande av Trumpfiender”.

– Vi kommer att fortsätta samla in material från de sju studier som pågår på andra platser och sedan utvärdera resultaten, sa WHO:s chefsforskare Dr. Soumya Swaminathan.

Utvärderingen kommer att göras inom två veckor.

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.
WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: Christopher Black

Under måndagens presskonferens tryckte WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus på att det är genom att ta reda på det nya coronavirusets ursprung som man kan hindra liknande smittor i framtiden. Och ett samarbete med Kina är på gång kring detta, sa Michael J. Ryan, Världshälsoorganisationens ansvarige för WHO:s krisberedskap:

– Vi arbetar med Kina för att få till stånd en forskargrupp som kan undersöka hur viruset tog sig från djur till människa. Vi för en sådan diskussion och hoppas kunna göra detta i form av ett multinationellt team så snart som möjligt. Och Kina är positivt till det.

Samtidigt var WHO:s epidemiolog Maria Van Kerkhove tydlig med att smittan fortsätter att sprida sig och att en stor del av världens befolkning är mottaglig. Detta medför att viruset åter kan starta ett utbrott

– Alla länder måste fortsätta vara beredda på att det kan komma mer, även de som lyckats hålla nere smittan och som ser ut att ha övervunnit den, sa Maria Van Kerkhove, epidemiolog vid WHO på måndagen.

– Ett coronavirus kännetecken är att kunna skapa en superspridning.

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus uppmanade alla länder som nu lyfter reglerna att fortsätta hålla fysisk distansering och följa de övriga råd som WHO gett.

– Viruset är nu under press tack vare våra åtgärder men låter vi viruset sprida sig igen då kan vi snabbt komma tillbaka till en andra topp, sa Michael J. Ryan, Världshälsoorganisationens ansvarige för WHO:s krisberedskap.

– Det vore ett misstag att tro att nedgången vi kan se är något naturligt, det är ett resultat av de åtgärder som länderna har vidtagit.

Läs mer: Trumps tonic mot covid-19 har fasats ut efter 400 år i kampen mot malaria

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt