Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 14:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/who-virusspridningen-ser-ut-att-ha-stabiliserats/

Världen

WHO: Virusspridningen ser ut att ha stabiliserats

WHO-chefen Tedros Adhanom.
WHO-chefen Tedros Adhanom. Foto: Salvatore Di Nolfi/AP

Spridningen av det nya coronaviruset ser ut att ha stabiliserats. Det slog WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus fast vid en presskonferens på onsdagskvällen.

– Men vi måste tolka siffrorna extremt försiktigt, smittan kan gå åt vilket håll som helst, sa han också.

2020-02-13 08.50 Artikeln har tillfogats ett förtydligande.

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus var försiktig optimistisk när han under en presskonferens strax efter klockan 19 på onsdagskvällen svensk tid noterade att få nya fall har upptäckts utanför Kina.

– Det nya antalet fall har stabiliserats under den senaste veckan. Men vi måste tolka siffrorna extremt försiktigt, smittan kan gå åt vilket håll som helst. Av de 48 nya fallen som har uppstått utanför Kina har 40 uppstått ombord på kryssningsfartyget Diamond Princess som ligger utanför Yokohama, sa WHO-chefen.

– Vi måste samarbeta för att bekämpa en gemensam fiende som inte känner några gränser, sa Tedros Adhanom Ghebreyesus också och berömde Kambodja för att ha visat sig villigt att ta emot kryssningsfartyget Westerdam med 1.455 passagerare och som nekats lägga till i Thailand och fyra andra länder.

Enligt siffror från de kinesiska myndigheterna minskar ökningen av nya virusfall för första gången sedan utbrottet inleddes. 2.015 nya fall är det lägsta sedan den 30 januari, skriver nyhetsbyrån Reuters.

– Spridningen utanför Hubeiprovinsen vekar inte vara lika aggressiv. Men det finns ingen garanti, länder måste förbereda sig. Gör vi detta kan vi se att antalet fall minskar men det är för tidigt att säga något när spridningen kan vara på väg att ta slut, sa doktor Michael J. Ryan som är ansvarig för WHO:s krisberedskap.

Ryan pekade också på att det nya viruset upptäcktes när antalet smittade var så få som 41:

– Att upptäcka detta nya virus bland en befolkning på 23 miljoner människor mitt i en influensasäsong, det var ganska fantastiskt.

Samtidigt sprider sig viruset nu till ett stort antal andra städer inom Kina där risken för nya utbrott med ökande antal sjuka är överhängande, säger Dale Fisher som arbetar för en snabbinsatsgrupp som koordineras av WHO till nyhetsbyrån.

– Det har spridit sig till andra platser som nu står i början av ett utbrott, säger Fisher.

På onsdagen inledde ett sjukhus i Peking de första kliniska försöken med ett nytt antiviralt medel som man hoppas ska hjälpa mot det nya coronaviruset. China-Japan Friendship-sjukhuset låter nu 66 procent av de 761 patienter som deltar i försöket få det nya medlet remdesivir, skriver nyhetsbyrån Xinhua. Övriga får andra behandlingar för att man ska kunna utvärdera effekterna.

Försöket kommer att pågå till slutet av april.

Remdesivir har tagits fram av det amerikanska läkemedelsföretaget Gilead Sciences och har visat goda effekter när det gäller andra coronavirus som sars och mers. Dessa studier har gjorts på möss och apor men fram till nu alltså inte på människor. Enligt New York Times har remdesivir använts på patienter med ebola utan att ge några sidoeffekter. Däremot var läkemedlet inte verksamt mot själva ebolaviruset.

– Det är ett experimentellt läkemedel och det tar några veckor innan vi vet om det kommer att ge oss positiva resultat, sa Paule Kieny, vice ordförande i WHO, under onsdagens presskonferens.

Hittills har drygt 45.000 fall av det nya coronaviruset bekräftats i världen, av dessa närmare 99 procent i Kina. 1.118 personer har hittills avlidit till följd av viruset medan drygt 5.000 har tillfrisknat, enligt Johns Hopkins databas.

1.068 av dödsfallen har inträffat i Hubeiprovinsen där smittan först upptäcktes och endast två personer har avlidit utanför Fastlandskina: en i Hongkong och en i Filippinerna.

– Det kan finnas andra sätt som viruset sprids på än de vi nu känner till men hittills har vi bara åtta fall där vi inte är säkra på hur viruset sprids, sa doktor Michael J. Ryan som är ansvarig för WHO:s krisberedskap.

Doktor Ryan konstaterade också att även om antalet döda ökar betyder det inte nödvändigtvis att situationen förvärras:

– De som avlider nu har varit sjuka i två veckor och insjuknade när toppen var nådd. Vi ser inte en egentlig ökning av antalet dödsfall. Men vi får se om det håller i sig.

WHO:s chefsforskare doktor Soumya Swaminathan berömde Kina för det engagemang Kina och landets forskare visat för att bekämpa viruset och fick då frågan om Kina hade bett WHO att berömma Kina för detta. Något som WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus besvarade:

– De hittade patogenet rekordsnabbt och delade omedelbart med sig av det de funnit. De hjälpte snabbt andra länder så att de kunde hitta smittan, sa WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

– Kina agerade direkt och omfattande vid källan för utbrottet och isolerade Wuhan. Det hindrade smittan att föras vidare till andra provinser och till andra delar av världen. Kinas agerande har gjort oss säkrare.

– Vi säger inget för att tillfredsställa något land.

Nyheterna om att antalet fall skulle kunna vara på nedgång, vilket ännu återstår att se, fick på onsdagen Londonbörsen att öka. 

Samtidigt sällade sig det israeliska flygbolaget El Al till de flygbolag som ställer in sina flygningar till och från Hongkong, skriver Jerusalem Post. Enligt tidningen ställs flygningarna in fram till den 20 mars i ett försök att begränsa smittspridningen. El Al förlänger också stoppet för sina flygningar till Peking.

Tidigare har ett fyrtiotal flygbolag ställt in sina flygningar till Kina, däribland SAS.

Förtydligande: Remdesivir är ett antiviralt läkemedel.

Läs mer: 

Nya coronaviruset stort bakslag för svenska företag i Kina

Peking spökstad trots nyårsledighetens slut