Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-06 07:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/whos-generaldirektor-politisera-inte-viruset-om-ni-inte-vill-se-fler-liksackar/

VÄRLDEN

WHOs generaldirektör: ”Politisera inte viruset om ni inte vill se fler liksäckar”

Bild 1 av 2
Foto: Salvatore Di Nolfi/AP
Bild 2 av 2
Foto: Michael Kappeler/DPA

FN startade på onsdagen en expertgrupp för att dramatisk skala upp tillhandahållandet av livsviktigt sjukvårdsmaterial i kampen mot covid-19. Det sade WHO:s generaldirektör på onsdagens pressträff, där han också hade ett skarpt budskap till världens ledare.

– Politisera inte detta virus. Om ni vill bli utnyttjade av viruset, och om ni vill ha många fler liksäckar - då kan ni göra det.

Under Världshälsoorganisationens pressträff på onsdagen levererade generaldirektören Dr. Tedros Adhanom Grebreyesus ett skarpt budskap till världens ledare:

– Politisera inte detta virus. Om ni vill bli utnyttjade av viruset, och om ni vill ha många fler liksäckar - då kan ni göra det. Om ni inte vill ha det så måste ni avstå från att politisera detta. Mitt korta meddelande till er är att sätta politiseringen av covid i karantän. Er sammanhållning är mycket viktig för att vinna mot detta virus, sade han.

Det var efter en fråga från en reporter på tidskriften Science om den kritik som USA:s president Donald Trump lagt fram mot WHO som generaldirektören tog upp politiseringen av viruset.

Dr. Tedros sade att det krävs ett ärligt ledarskap från Kina och USA i denna fråga.

– För Guds skull. Vi har förlorat över 60.000 världsmedborgare. Vi har över en miljon fall. Vad gör vi? Är det här inte nog? Det är mer än nog. Att en person dör är en katastrof när vi kan förhindra det, säger Dr. Tedros som uppger att WHO fortsätter utvärdera sitt arbete med att hantera smittan.

Tidigare under pressträffen sade Dr Tedros att fokus hela tiden måste vara på att rädda så många människoliv som möjligt och att WHO kommer att fortsätta arbeta dag och natt för att hantera viruset.

Sedan i februari har WHO haft en plan kring vilka åtgärder länder behöver ta för att hantera smittan, och vilka resurser som kommer att krävas för att utföra dessa åtgärder. Man har bland annat arbetat hårt för att tackla den infodemi som uppstått under coronakrisen, genom att tillhandahålla vetenskapligt korrekt information om pandemin:

– Vi vill informera människor på gatan om den senaste informationen vi har, säger generaldirektören.

Generaldirektören säger att FN på onsdagen startat en expertgrupp för att se till att dramatiskt skala upp möjligheterna att tillhandahålla sjukvårdsmaterial som behövs i kampen mot viruset. WHO ska i dagarna presentera en uppdaterad strategi med en ekonomisk uppskattning för vad det kommer att kosta.

Världshälsoorganisationen arbetar också med att stötta utvecklingsländer i deras kamp mot coronakrisen. Det innebär bland annat att tillhandahålla skydds- och testutrustning till vårdpersonal i många olika länder. WHO har också ett projekt där personer utbildas för att kunna hjälpa till inom vården, målet är att utbilda 10 miljoner vårdpersonal.

Dr. Tedros säger slutligen att detta är en viktig period för flera olika religioner. Därför har WHO tagit fram underlag för hur troende ska förhålla sig till sjukdomen.

– Vi önskar alla en säker och fridfull påsk, pesach och ramadan, sade han.

Ämnen i artikeln

WHO
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt