Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Widman: Kan tolkas som hybridkrigföring

Allan Widman.
Allan Widman. Foto: Anders Wiklund/TT

Rysslands försök att genom hackarattacker påverka det amerikanska presidentvalet skulle kunna tolkas som så kallad hybridkrigföring, enligt försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L).

Samtidigt kommer uppgifter om att rysk desinformation ökar även i Sverige.

– Det blir ett hot mot den svenska demokratiska processen, säger försvarsexperten Stefan Ring.

De tre underrättelsemyndigheterna FBI, CIA och NSA släppte på fredagen en rapport som hävdar att Rysslands president Vladimir Putin ”med stor säkerhet” beordrade en kampanj för att påverka det amerikanska presidentvalet den 8 november förra året. Metoden ska enligt rapporten ha varit en blandning mellan hemliga aktioner, till exempel cyberattacker, och öppna aktioner genom exempelvis falska nyheter och aktivitet på sociala medier. Syftet ska bland annat ha varit att underminera förtroendet för den demokratiska processen och minska möjligheterna för Hillary Clinton att vinna valet.

Utrikesminister Margot Wallström (S) uppgav på lördagen att regeringen tar uppgifterna på ”största allvar”. I ett mejl till Dagens Nyheter fortsätter hon: ”Attacker på ett lands demokratiska processer är fullständigt oacceptabla. Vi måste vara vaksamma och arbeta för internationella regelverk och kontrollsystem.”

Försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L) instämmer i att uppgifterna om den ryska inblandningen i det amerikanska valet är mycket allvarliga och menar att det kan tolkas som hybridkrigföring:

– Ja, absolut. Det kan man nog säga, tycker jag. Det är en bredare palett som används. Därmed inte sagt att alla andra delar är i gång, säger han.

Hybridkrigföring, eller sjätte generationens krigföring som det ibland kallas, utmärker sig genom att ske delvis i smyg och med hjälp av bland annat desinformation destabilisera motståndaren. Först i ett senare skede kompletteras den med traditionella militära insatser. Allan Widman konstaterar att Rysslands agerande därför uppvisar vissa av tecknen på sådan krigföring, men definitionerna för vad som räknas som en krigshandling är inte tydliga:

– Det har diskuterats sedan ungefär tio år tillbaka, och den diskussionen kommer att få mer fart nu. Men det är viktigt att skilja på att skriva på Facebook och att bryta sig in i samhällskritiska system. Effekterna är inte så direkta i det första fallet, säger han.

Ryska aktioner för att påverka omvärlden har också drabbat Sverige. Dagens Nyheter berättade på lördagen om hur en studie av Utrikespolitiska institutet visar hur rysk desinformation och spridning av falska nyheter ökar i Sverige.

Allan Widman menar att den typen av agerande som nu märks på olika håll handlar om att ”skapa brister i förtroendet för det demokratiska samhället i stort”:

– Det handlar nog primärt inte om att ta över länder. Det finns en vilja att destabilisera omvärlden. Ryssland upplever att man mår bra om omvärlden mår lite sämre.

Försvarsexperten Stefan Ring stämmer in i analysen att Rysslands agerande handlar om att påverka förtroendet för det demokratiska systemet.

– Vi lever i en tid då sanningar hela tiden ifrågasätts. Det här kan påverka den demokratiska processen och sprider misstro i samhället, säger han.

Vad kan den här typen av attacker få för konsekvenser?

– Ökad populism, skulle jag säga. Partier kan gripa tag i detta och kanalisera misstron. Men det kan ju också påverka de politiska besluten.

Är det även ett hot mot Sverige?

– Det blir ett hot mot den svenska demokratiska processen. Det skapar strömningar i sociala medier och skapar oro och misstro som inte är bra.

Enligt Stefan Ring står Sverige illa rustat mot den här typen av attacker genom desinformation, propaganda och falska nyheter, och tror att agerandet kan få en konkret påverkan på Sverige. Samtidigt vill han framhålla att grunden för agerandet, inte minst vad gäller Rysslands påstådda försök att påverka det amerikanska presidentvalet, till stor del handlar om att Kreml ser det som en form av legitimt agerande.

– Jag uppfattar att Ryssland känner att de hela tiden är utsatta för motsvarande påverkan från USA. ”Vi gör precis som USA gör, så vad bråkar ni om?” menar de, säger Stefan Ring och lägger till att bland annat tidigare demonstrationer i Moskva och datorviruset Stuxnet ibland ses som sådana exempel på hur USA har blandat sig i andra länders angelägenheter på ett liknande sätt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.