Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Wikiläckan visar krigets skitighet

Fler än 90.000 hemliga militära dokument från kriget i Afghanistan har lagts ut på nätsidan Wikileaks. Läckan väcker ilska i Washington, men också kritik av USA:s utrikespolitik.

De knapphändiga rapporterna från soldater på slagfältet innehåller kanske inga enskilda avslöjanden värda rubriker. Men sammantaget tecknar de en bild av krigföringen i Afghanistan som allmänheten bör få insikt i, sade en av Wikileaks grundare, Julian Assange:

– Det är inte någon stor enskild händelse som är det viktiga i det här materialet. Men det är tydligt att det skapar bilden av hur åren av krig har varit, sade Julian Assange, Wikileaks grundare, vid en tv-sänd presskonferens på måndagen.

– Den verkliga historien är att det är krig, det är den ena jävliga händelsen efter den andra, det är det ena barnets död efter det andra, det här är historien om kriget sedan år 2004. De flesta av dödsfallen är resultatet av vardagen i krigets skit, inte av de stora händelserna, sade han.

Han påpekade också att dokumenten inte nödvändigtvis innehåller sanningar, men att han och Wikileaks går i god för att dokumenten i sig är riktiga.

Ingen uppgift i dokumenten är i sig väldigt förvånande, och materialet i dem är bara hemligstämplat, inte "top secret". Julian Assange fick frågan om de omständigheterna minskade dokumentens trovärdighet.

– Jag tvivlar inte på deras trovärdighet. Däremot är det viktigt att lägga märke till vad de inte innehåller. De innehåller inte "top secret"- stämplat material. De innehåller inga rapporter från specialstyrkorna, och inte heller från CIA.

Assange svarade också på kritiken kring att publiceringen sätter liv på spel.

– Vi har en process inom Wikileaks för att minimera skada. Vårt mål är transparens men vi sätter inte målet före medlen. Ingen har heller någonsin kommit till fysisk skada som en följd av materialet vi har publicerat.

Enligt tre tidningar som granskat det enorma materialet innehåller det många civila dödsfall som inte rapporterats. Tidningen The Guardian har räknat till 195 stycken. En av dem beskrivs som en döv och stum man som dödades när han sprang i rädsla från en patrull och inte hörde ordern om att stanna.

Mer kontroversiella är uppgifterna som tyder på att spioner från Pakistans militära underrättelsetjänst samarbetar med talibanerna och organiserar motståndsnätverk med dem, något som de amerikanska trupperna länge misstänkt men som den pakistanska regeringen helt förnekar.

I ett dokument beskrivs hur den förre säkerhetschefen i Pakistan, Hamid Gul, träffade rebeller och diskuterade hjälp till självmordsbombare att komma in i Afghanistan med ett fordon med sprängmedel.

– Rapporterna speglar ingenting mer än ensidiga kommentarer och rykten, som det finns fullt av längs gränsen mellan Pakistan och Afghanistan, och som ofta visar sig vara felaktiga när man undersöker dem, kommenterade Pakistans USA-ambassadör Husain Haqqani.

Pakistan har tagit emot en miljard dollar om året från USA för att bekämpa afghanska rebeller som gömmer sig i det bergiga gränslandet på Pakistans sida. Ordföranden i senatens utrikesutskott, demokraten John Kerry, sade att dokumenten är intressanta.

– Även om dokumenten har kommit i ljuset på ett olagligt sätt väcker de allvarliga frågor om hur USA:s politik gentemot Afghanistan och Pakistan fungerar i verkligheten.

Men den huvudsakliga reaktionen från Washington har varit att läckan är oansvarig och sätter soldaters liv på spel. Vita huset har fördömt publiceringen som ett hot mot den nationella säkerheten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.