Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Wikileaks: Fler civila än soldater döda i Irak

Foto: Khalid Mohammed / AP
Minst 60 procent av de 109.000 döda som USA:s militär registrerat i Irak åren 2004–2009 var civila, enligt det material bestående av omkring 400.000 dokument som organisationen Wikileaks släppt till medier världen över, däribland svenska SVT.

Uppgifterna hämtas från en militär databas som SVT och flera andra medier fått tillgång till via Wikileaks.

Enligt den Qatar-baserade tv-kanalen al-Jazira avslöjar dokumenten att den amerikanska militären upprättat ett register över döda och skadade irakier, trots offentliga förnekanden. I oktober ska USA diskret ha släppt en dödssiffra för januari 2004 till augusti 2008 på 77.000 dödade irakier, enligt AFP. I de släppta dokumenten framgår att 109.000 ska ha dödats.

Först ut på fredagskvällen var al-Jazira som hävdade att man sedan tio veckor tillbaka kunnat studera material bestående av omkring 400.000 dokument.

Enligt al-Jazira har man hittat ”uppseendeväckande nya uppgifter” i Wikileaks material – bland annat om sanktionerad tortyr i Irak efter den USA-ledda invasionen 2003 samt påståenden om att hundratals civila irakier ska ha dödats vid amerikanska vägspärrar. Vidare sade sig tv-kanalen ha uppgifter om iranska kopplingar till shiitisk milis i Irak och nya uppgifter om säkerhetsföretaget Blackwater.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton fördömde å det skarpaste alla läckor ”som riskerar amerikanska soldaters liv, liksom allierade eller civila”, men ville inte gå in på detaljer om materialet.

Tidigare har det florerat rykten om att Wikileaks planerar att släppa hundratusentals dokument om kriget i Irak, något som stört det amerikanska försvarsdepartementet Pentagon. Enligt departementets talesman Dave Lapan har man identifierat 400.000 dokument som det troligtvis rör sig om. Arkiven sträcker sig över tidsperioden 2003 till 2010 och består av råmaterial i form av fältrapporter från "väsentliga militäroperationer", enligt Pentagon.

– Det handlar om ögonblicksbilder av händelser, både tragiska och ordinära, och de ger inte hela bilden, sade pressekreterare Goeff Morrell till AFP och vidhöll ståndpunkten att materialet sätter soldaters liv på spel.

Dokumenten avslöjar att offren under tortyren hängts upp i taket i vristerna. De har också utsatts för sexuella övergrepp och våldtäkt, bränts med cigaretter och utsatts för syraattacker utan att övergreppen lett till utredning.

Att det inte blev någon utredning är ett resultat av Frago 242, en så kallad fragmentarisk order, som utfärdades i juni 2004, ett år efter invasionen i Irak. I den uppmanas koalitionsstyrkorna att att inte utreda någon form av överträdelse av lagen som reglerar väpnade konflikter, såsom övergrepp på fångar.

Besättningen på en amerikansk stridshelikopter fick klartecken att attackera två upprorsmän på marken, trots att de försökte kapitulera, framgår av Wikileaks-dokumenten.

Piloterna på en Apache-helikopter dödade de båda irakiska männen efter att USA:s militärjurist sagt att det inte var möjligt att kapitulera till en helikopter och att de därför var legitima mål, skriver Guardian.

Enligt tidningen hade helikoptern i incidenten 2007 samma anropssignal, Crazyhorse 18, som den helikopter som av misstag dödade två Reuters-journalister och skadade två barn. Händelsen väckte internationell vrede i april i år efter att Wikileaks kommit över en video som visade en videoupptagning från helikopterns kamera.

Det går dock inte att klargöra om samma personal varit inblandad i bägge attackerna.

Av dokumenten framgår också att en del av säkerhetsstyrkorna ägnade sig åt enbart kriminell verksamhet, antingen med politiska eller ekonomiska motiv.

En polis torterade fångar i avsikt att pressa familjerna på pengar. En polis släppte in folk på polisstationen för att förgripa sig på en särskild fånge.

En rad dokument visar hur medlemmar i koalitionen gjort uppriktiga försök att stoppa övergrepp. Sedan 2006 har koalitionsstyrkorna haft militära övergångsteam som arbetat tillsammans med irakiska militärenheter och motsvarande polisteam som arbetat tillsammans med lokal polis. Dessa team gjorde vid otaliga tillfällen oanmälda besök på irakiska baser och polisstationer där de upptäckte tortyr.

Trots upptäckterna hade de ingen möjlighet att utreda händelserna utan ett specialtillstånd från högkvarteret.

Några irakiska officerare har dock avskedats och några har gripits. I september greps ett polisbefäl i Diyala efter att ha dödat tre civila sunnimuslimer samt utnyttjat och våldtagit sunnimuslimska fångar. Det saknas dock anteckningar om han åtalats eller om han släppts.

De läckta rapporterna om svåra övergrepp utförda av irakiska soldater och poliser innehåller inget nytt, anser Iraks departement för mänskliga rättigheter.

- Rapporten innehåller inga överraskningar, eftersom vi redan har nämnt mycket som har hänt, bland annat i Abu Ghurayb-fängelset och i andra fall som berör amerikanska styrkor, säger talesmannen Kamil al-Amin till AFP.

Wikileaks har tidigare publicerat tiotusentals dokument om kriget i Afghanistan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.