Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Wikileaks släpper hackade mejl

Wikileaks kommer med start på måndagen att publicera över fem miljoner mejl från den USA-baserade tankesmedjan Strategic Forecasting (Stratfor). Det säger sajten i ett pressmeddelande.

Mejlen är sannolikt erhållna av hackare. Stratfors chef och grundare George Friedman sade i januari att epost hade stulits, men det knappast finns något viktigt i materialet. "Den som letar efter tecken på en stor konspiration blir besviken", sade han.

Wikileaks grundare Julian Assange säger till Reuters att Stratfor är en privat underrättelseorganisation som bland annat får information från USA:s regering, utländska underrättelsetjänster med tvivelaktiga rykten och journalister. Det som oroar är att granskningen ofta riktas mot aktivister som slåss för en rättvis sak, sade Assange.

I materialet som Wikileaks publicerar ska uppgifter finnas om utrikesminister Carl Bildt, enligt SVT. Där refereras till mejl som sägs komma från en svensk medlem av Europaparlamentet med "mycket nära kontakter" med Bildt.

Carl Bildt påstås av denne anse att Sverige borde bli en stormakt i världen, och ska vid ett tillfälle ha kallat Rysslands president Putin för en "chetnik" (serbisk nationalist). Bildt sägs också ha en mycket frostig relation till Fredrik Reinfeldt.

Tidningen Expressen rapporterade i förra veckan om planer inom Wikileaks på en kampanj mot Sverige, i samband med att Julian Assange eventuellt överlämnas hit som misstänkt för sexövergrepp. Kampanjplanerna kommenterades inte av företrädare för Wikileaks.

Carl Bildt har ingen kommentar till uppgifterna från Wikileaks, säger hans pressekreterare Anna Charlotta Johansson.

- Vi brukar inte kommentera Wikileaksuppgifter och det här är uppgifter från tredje part, säger Johansson till TT.

Bildt kommenterar trots allt uppgifterna via mikrobloggen Twitter.

"Wikileaks har släppt obskyra mejl som säger att jag är 'väldigt lång, har fotografiskt minne och är väldigt smart'. Är inte detta lite löjligt," skriver Bildt.

Mejlen uppges vara från juli 2004 fram till december 2011. De ska avslöja företagets "nät av informatörer, betalningsstruktur, penningtvätt-teknik och psykologiska metoder" heter det i Wikileaks pressmeddelande.

Wikileaks avslöjar inte källan till mejlen men företagets datorservrar hackades i december och den löst sammansatta hackargruppen Anonymous sade sig ligga bakom.

Stratfor beskriver sig själv som en säljare av geopolitiska analyser som bygger på information som hämtats in genom ett "underrättelsebaserat tillvägagångssätt".

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.