Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Wikileaks släpper uppgifter om CIA-hackning

Visselblåsarsajten Wikileaks offentliggjorde på tisdagen en mängd dokument som ska visa hur CIA med avancerad mjukvara kan hacka smarta telefoner, datorer och uppkopplade tv-apparater.

På tisdagen släppte Wikileaks tusentals dokument som beskriver hur underrättelseorganisationen CIA använder sofistikerade datorprogram för att bryta sig in i en mängd olika apparater. Dokumenten uppges innehålla information om den amerikanska underrättelseorganisationens mjukvara och metoder för att hacka sig in i internetkopplad tv, i mobiltelefoner och i datorer, rapporterar New York Times.

Det rör sig om mer än 8.700 dokument och enligt Wikileaks är det de första i en serie som organisationen planerar att släppa om CIA:s hackningsverksamhet.

Dokumenten påstås vara utsmugglade från CIA:s högkvarter i Langley, Virginia, som arbetar med underrättelseverksamhet om cyberhot.

Om informationen stämmer har CIA utvecklat ett sätt att ta sig in i krypterade meddelandetjänster som Signal, Whatsapp och Telegram. Mjukvaran ska delvis vara framtagen tillsammans med Storbritanniens underrättelsetjänst, uppger New York Times. CIA uppges kunna avlyssna och kontrollera enheter med vanliga operativsystem som Windows, OS X, Android och iOS.

En tjänsteman som har tittat på dokumenten som New York Times har talat med bedömer att de verkar vara äkta. Men CIA:s talesperson Dean Boyd ville inte säga något om äktheten hos dokumenten.

– Vi kommenterar inte autenticiteten eller innehållet i vad som utges för att vara underrättelsedokument, säger han till tidningen.

Visselblåsaren Edward Snowden skriver på Twitter att informationen avslöjar hur USA:s regering medvetet utvecklar och betalar för att säkerhetsbrister i it-produkter ska fortsätta att vara öppna.

”Varför är detta farligt? Eftersom under tiden de är öppna kan vilken hacker som helst använda säkerhetshålet CIA lämnat öppet för att ta sig in i vilken Iphone i världen som helst.”

Enligt Wikileaks pressmeddelande kan myndigheten hacka Android-telefoner och samla in ljud och meddelanden innan de krypteras. Wikileaks har inte släppt de påstådda hackerverktygen i sig utan uppger att de väntar tills de vet mer om hur de ska analyseras och hanteras.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.