Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-06 10:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/wuhans-11-miljoner-invanare-ska-testas-for-coronaviruset-pa-tio-dagar/

Världen

Wuhans 11 miljoner invånare ska testas för coronaviruset på tio dagar

Nya fall i covid-19 har åter upptäckts i Wuhan, där virusutbrottet uppstod. Nu planerar myndigheterna att testa samtliga elva miljoner invånare i staden för om de har viruset.
Nya fall i covid-19 har åter upptäckts i Wuhan, där virusutbrottet uppstod. Nu planerar myndigheterna att testa samtliga elva miljoner invånare i staden för om de har viruset. Foto: Hector Retamal/AFP

Kina och Sydkorea gör nu allt för att hindra en andra våg insjuknade i covid-19. I Kina har regimen bestämt att samtliga 11 miljoner invånare i Wuhan ska testas efter att nya smittade upptäckts i staden. 

I Sydkorea riktar myndigheterna in sig på att testa flera tusen som i helgen besökte nattklubbar i stadsdelen Itaewon där en 29-årig man visat sig smittad och spridit viruset till minst 100 personer.

En andra våg smittade i covid-19 oroar både Kina och Sydkorea. Efter att ha fått kontroll på viruset och samhället återgått till något som börjar likna livet före coronaviruset oroar två nya kluster som uppstått i helgen. 

I Wuhan, där virusutbrottet uppstod, förbereds nu en massiv testningsinsats för att hindra att de sex fall som bekräftades i måndags ska sätta ny fart på spridningen i den hårt prövade staden där invånarna var isolerade från 23 januari till 8 april. 

Enligt uppgifter i en statligt kontrollerad tidning har regimen nu bestämt att samtliga 11 miljoner invånare och andra som råkar befinna sig i staden ska testas för covid-19 inom en tiodagarsperiod. Alla distrikt har fått i uppgift att ta fram en plan på hur detta ska gå till, en apparat som en del tvivlar på ens är möjlig. Samtidigt har en stor andel av befolkningen i staden redan testats eftersom många arbetsgivare kräver att arbetstagarna har testat negativt innan de får gå tillbaka till jobbet. 

Ett tecken på hur allvarligt regimen ser på nya fall är att kommunistpartiets partisekreterare i bostadsområdet där de nya smittade upptäcktes nu har fått sparken. Frågan är om det är en bra väg att gå. Risken är att det snarare uppmuntrar lokala ledare att mörka nya fall, rädda om sina jobb.

Nattklubbarna i Sydkorea har fått stänga igen efter att en 29-åring smittat minst 100 i partydistriktet Itaewon.
Nattklubbarna i Sydkorea har fått stänga igen efter att en 29-åring smittat minst 100 i partydistriktet Itaewon. Foto: Jung Yeon-Je/AFP

I Sydkorea pågår för fullt arbetet med att spåra de som gick på nattklubb i stadsdelen Itaewon i helgen. Det efter att en 29-årig man som besökte tre klubbar visat sig smittad och, enligt de uppgifter som framkommit hittills, har fört viruset vidare till runt 100 personer. Nattklubbarna tvingas nu stänga bara några dagar efter att de tilläts öppna i rädsla för att landet ska drabbas av en andra våg.

Att spåra har varit en viktig ingrediens i Sydkoreas framgångsrika strategi att minska antalet som får covid-19. Den här gången har dock spårningen stött på problem. Många av de som befann sig på klubbarna vill helst hålla det hemligt. Anledningen är att de klubbar den 29-årige mannen besökte var riktade till en hbtq-publik. Homosexualitet är inte accepterat i stora delar av Sydkorea och många väljer att hålla sin läggning hemlig, rädda för att förkastas av sin familj och/eller förlora jobbet. 

Sydkorea vill testa alla som besökte de nattklubbar som den 29-årige bekräftade smittade gjorde i helgen. Tusentals tester har redan gjorts och runt 100 visat sig smittade. De som testar har fått löfte om anonymitet.
Sydkorea vill testa alla som besökte de nattklubbar som den 29-årige bekräftade smittade gjorde i helgen. Tusentals tester har redan gjorts och runt 100 visat sig smittade. De som testar har fått löfte om anonymitet. Foto: Jung Yeon-Je/AFP

Seouls borgmästare Park Won-soon har nu erbjudit klubbesökarna anonyma test för att få flera att träda fram och testa sig för viruset. Däremot måste de lämna sitt telefonnummer. 

Läs mer: DN på plats i Sydkorea som masstestar i sin kamp mot coronaviruset