Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-28 10:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/xi-jinping-besoker-wuhan-for-forsta-gangen/

VÄRLDEN

Xi Jinping besöker Wuhan för första gången

Xi Jinping under besöket i Wuhan på tisdagen 10 mars.
Xi Jinping under besöket i Wuhan på tisdagen 10 mars. Foto: Xie Huanchi/AP

Kinas ledare Xi Jinping besökte på tisdagen för första gången sedan covid-19 bröt ut Wuhan, staden där virusspridningen började. Besöket kommer i efter en period med minskad ökningstakt i antalet smittade i Kina.

Efter att ha fått kritik för att ha varit osynlig i början när det nya coronaviruset bröt ut besökte Kinas president Xi Jinping på tisdagen oannonserat elvamiljonersstaden Wuhan.

Xi Jinping anlände i flygplan och planerar enligt kinesisk statstelevisionen att träffa vårdpersonal, militär och offentligt anställda i Wuhan. Det var på en fiskmarknad i Wuhan det nya coronaviruset som nu sprider sig över hela världen tros ha brutit ut.

Kinas ledare Xi Jinping besökte på tisdagen för första gången sedan covid-19 bröt ut staden Wuhan, där viruset uppstod på en fiskmarknad. På bilden besöker han ett militärsjukhus i Peking 2 mars.
Kinas ledare Xi Jinping besökte på tisdagen för första gången sedan covid-19 bröt ut staden Wuhan, där viruset uppstod på en fiskmarknad. På bilden besöker han ett militärsjukhus i Peking 2 mars. Foto: Ju Peng

Besöket kommer efter att antalet nya rapporterade insjuknade i covid-19 har avtagit i Kina. Som en följd stängde på tisdagen Wuhan 14 av de tillfälliga sjukhus som byggts upp för att ta emot nya patienter.

I Kina har hittills över 80.000 personer rapporterats insjuknade i covid-19, varav 67.000 i provinsen Hubei, där Wuhan är huvudstad. På tisdagen rapporterades 19 nya fall, varav endast två var utanför Wuhan.

Wuhan och i stort sett hela Hubeiprovinsen har sedan 23 januari varit stängt från omvärlden. Över 50 miljoner människor har isolerats för att hejda spridningen av viruset. Nu börjar resten av Kina sakta återgå till normalitet, men Wuhan är fortfarande stängt.

Läs mer: Kinas småföretag kämpar för sin överlevnad i virusets spår

Ämnen i artikeln

Kina
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt