Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-30 02:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/xi-jinping-besoker-wuhan-for-forsta-gangen/

Världen

Xi Jinping besöker Wuhan för första gången

Xi Jinping under besöket i Wuhan på tisdagen 10 mars.
Xi Jinping under besöket i Wuhan på tisdagen 10 mars. Foto: Xie Huanchi/AP

Kinas ledare Xi Jinping besökte på tisdagen för första gången sedan covid-19 bröt ut Wuhan, staden där virusspridningen började. Besöket kommer i efter en period med minskad ökningstakt i antalet smittade i Kina.

Efter att ha fått kritik för att ha varit osynlig i början när det nya coronaviruset bröt ut besökte Kinas president Xi Jinping på tisdagen oannonserat elvamiljonersstaden Wuhan. 

Xi Jinping anlände i flygplan och planerar enligt kinesisk statstelevisionen att träffa vårdpersonal, militär och offentligt anställda i Wuhan. Det var på en fiskmarknad i Wuhan det nya coronaviruset som nu sprider sig över hela världen tros ha brutit ut.

Kinas ledare Xi Jinping besökte på tisdagen för första gången sedan covid-19 bröt ut staden Wuhan, där viruset uppstod på en fiskmarknad. På bilden besöker han ett militärsjukhus i Peking 2 mars.
Kinas ledare Xi Jinping besökte på tisdagen för första gången sedan covid-19 bröt ut staden Wuhan, där viruset uppstod på en fiskmarknad. På bilden besöker han ett militärsjukhus i Peking 2 mars. Foto: Ju Peng

Besöket kommer efter att antalet nya rapporterade insjuknade i covid-19 har avtagit i Kina. Som en följd stängde på tisdagen Wuhan 14 av de tillfälliga sjukhus som byggts upp för att ta emot nya patienter. 

I Kina har hittills över 80.000 personer rapporterats insjuknade i covid-19, varav 67.000 i provinsen Hubei, där Wuhan är huvudstad. På tisdagen rapporterades 19 nya fall, varav endast två var utanför Wuhan. 

Wuhan och i stort sett hela Hubeiprovinsen har sedan 23 januari varit stängt från omvärlden. Över 50 miljoner människor har isolerats för att hejda spridningen av viruset. Nu börjar resten av Kina sakta återgå till normalitet, men Wuhan är fortfarande stängt. 

Läs mer: Kinas småföretag kämpar för sin överlevnad i virusets spår