Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 01:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/xi-jinping-forsoker-locka-lander-till-megaprojektet-nya-sidenvagen/

Världen

Xi Jinping försöker locka länder till megaprojektet Nya sidenvägen

Ryska presidenten Vladimir Putin välkomnas av Kinas Xi Jinping och hans fru Peng Liyuan till ett toppmöte om den Nya sidenvägen. Foto: Jason Lee/TT

Kinas president Xi Jinping försökte vid ett toppmöte i helgen locka fler länder att ansluta sig till världens största infrastruktursatsning, den Nya sidenvägen. Ska EU vara med bör det vara som grupp och inte genom enskilda avtal, anser Tysklands ekonomiminister Peter Altmaier. Men flera EU-länder deltar redan i jätteprojektet.

Rätta artikel

Yidài Yilù, ”ett bälte, en väg”. Så heter den mastodontsatsning som Kina inledde för sex år sedan. Planen är att med jättelika investeringar – hittills har 8.000 miljarder kronor plöjts ner – på infrastruktur till land och sjöss binda samman Kina med Sydostasien, Mellanöstern, Afrika och Europa. Aldrig tidigare har ett enskilt land investerat så stora summor i infrastruktur utomlands. Hittills har Kina skrivit 170 kontrakt med 125 länder. Många av dem är fattiga. Men även europeiska länder med skral ekonomi deltar, som Ungern och Grekland. Och Kina hoppas att ännu fler ansluter sig. 

Den Nya sidenvägen, som projektet brukar kallas i Sverige, är nämligen något av ett älsklingsprojekt för presidenten Xi Jinping. Genom att knyta hela världen närmare Kina ska han vara den som ger landet tillbaka sin forna glans som världsmakt. 

Och projektet har välkomnats i fattiga länder som är i akut behov av investeringar och förbättrad infrastruktur. Här ser de en chans att få fart på sin ekonomi och klättra några steg i välfärdstrappan. På senare tid har dock en ökad skepsis märkts. Projekten är dyra och leder i vissa länder till kraftigt ökad statsskuld. Dessutom genomförs de ofta av kinesiska arbetare och bidrar därmed inte till att skapa jobb.

Samtidigt har den rika världen ända sedan start misstänkt att Kina har en dold agenda med den Nya sidenvägen. Det verkliga målet är att ta över världen, menar de och pekar på risken att länder överbelånar sig och i slutändan tvingas lämna över strategiska tillgångar till Kina när de inte kan betala. Lånen ges nämligen av kinesiska statliga banker. Därmed hamnar ägandet i kinesiska händer när ett land inte klarar av att betala räntan. Exempelvis Sri Lanka har tvingats ge upp ägandet av en viktig hamn till Kina på grund av att landet överbelånade sig.

Nu försöker Kina motverka den negativa bilden. Vid ett toppmöte om den nya sidenvägen i Peking i helgen var den kinesiska presidenten Xi Jinpings budskap tydligt riktat mot kritikerna. Han utlovade ökad öppenhet om hur Kina finansierar sina projekt och slog fast att de ska vara ekonomiskt hållbara.

– Allt ska göras på ett transparent sätt och vi har nolltolerans när det gäller korruption, sade Xi Jinping inför de 37 världsledare som samlats i Peking.

Kina håller toppmöte om sitt mastodontprojekt den Nya sidenvägen. 37 ledare är på plats, bland annat ryska presidenten Vladimir Putin. Foto: Jason Lee/AFP

För att ta udden av misstankarna om att Kinas mål är att ta över ägandet av världens viktiga knytpunkter lovade han att landet framöver kommer ta hänsyn till ett lands totala skuldbörda och betalningsmöjligheter innan satsningar kopplade till den Nya sidenvägen genomförs. I budskapet låg också en förhoppning om att utländska investerare ska lockas att delta i projektet.  

Xi Jinping upprepade att de nya transportvägarna är gröna satsningar som tar hänsyn till klimatet. Men även här har Kina stött på kritik. Miljöorganisationer har pekat på att Kina genom att knyta närmare band med fattiga länder också har fått dem att importera billig kolkraft från Kina. Kinesiska bolag är involverade i åtminstone 240 kolprojekt i 25 länder som deltar i den Nya sidenvägen, enligt en rapport från miljöorganisationen Global Environment Institute. Därmed fortsätter Kina att vara en miljöbov, trots att man genomfört förbättringar på hemmaplan, hävdar kritikerna.

Till mötet i Peking kom flera prominenta ledare, bland annat var den ryska presidenten Vladimir Putin. Men också europeiska ledare som Greklands premiärminister Alexis Tsipras och Italiens Giuseppe Conte deltog. Båda länderna har liksom flera länder i Östeuropa skrivit kontrakt om att delta i den Nya sidenvägen, som splittrar EU. Tyskland har hittills varit skeptiskt. Ekonomiministern Peter Altmaier säger till Reuters att EU bör agera gemensamt gentemot Kina och inte sluta bilaterala avtal. Den åsikten delar Tyskland med Frankrike, Spanien och Storbritannien, enligt Altmaier. 

 

Läs också: Kina och USA möts i århundradets maktkamp