Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Yazidier på flykt vittnar om hemska övergrepp

Foto: Khalid Mohammed

Minst 500 yazidier uppges ha mist livet till följd av Islamiska statens (IS) förföljelser i nordvästra Irak. En del av offren – bland dem kvinnor och barn - ska ha begravts levande i massgravar. Samtidigt fortsätter tusentals att fly undan islamisterna, vars frammarsch USA försöker stoppa med flyganfall.

Augusti är årets hetaste månad i Sinjarbergen i nordvästra Irak. Med temperaturer på upp till 40 grader i skuggan är detta ett minst sagt kargt och ogästvänligt landskap. Men just nu pågår en folkvandring i bergsmassivet, med omkring 150 000 yazidiska flyktingar som försöker ta sig undan Islamiska staten och dess krav på underkastelse och konvertering till islam.

Mellan 20 000 och 30 000 har hittills satt sig i säkerhet, men bakom dem är många fortfarande fast i den smäktande hettan i bergen.

Enligt Irak har minst 500 yazidier mist livet till följd av IS offensiv. En regeringstalesman i Bagdad hävdade i går att bevis finns för att kvinnor och barn begravts levande i massgravar. Dessutom påstod han att omkring 300 kvinnor tagits som slavar av IS.

Frilansjournalisten Joakim Medin befinner sig på den syriska sidan gränsen och har träffat nyanlända flyktingar som vittnar om brutala övergrepp.

– En man sade till mig att han sett män vars armar och ben blivit avhuggna av jihadister. Ögonen var utstuckna. Andra berättar att IS-män fört bort hundratals kvinnor från byar i regionen. En del tror att de dödades direkt, andra att de tvingats konvertera och bli slavar, säger Medin till DN.

Det är till den kurdiska regionen Rojava i Syrien som flyktingarna försöker ta sig i första hand. Därifrån hoppas de kunna resa vidare till kurdkontrollerade områden i norra Irak. Men många, även barn, har dött under flykten.

– De som jag talade med hade sett vatten som amerikanska flygplan släppt ned, men vattenflaskorna sprack ofta när de landade på marken. Många människor har gått under i bergen, säger Medin.

Amerikanska stridsflygplan bombade på söndagen minst fyra mål i nordvästra Irak, som sades vara utvalda för att skydda flyktingarna från IS, samt för att hjälpa de kurdiska trupper som strider i området. En rad av IS fordon ska ha förstörts. Senare kom uppgifter från staden Mosul, som IS kontrollerar, om att minst ett tjugotal IS-soldater dödats.

President Barack Obama slog i fredags fast att USA har en skyldighet att ingripa när det finns risk för ett folkmord, och i går varnade han för att operationen kan bli långvarig.

– Det här kommer inte att gå att lösa på några veckor, sade Obama.

Hittills har han uteslutit att åter sätta in marktrupper i Irak. Den kalkylen hänger dock på att de kurdiska peshmergastyrkorna ska kunna pressa tillbaka IS med amerikanskt flygunderstöd, något som tycktes vara fallet i går – då kurdiska trupper lyckades återta de båda städerna Gwer och Makhmur – men som långtifrån är säkert.

Den kurdiska regionens president Massoud Barzani vädjade på söndagen till omvärlden om nya vapenleveranser:

– Vi kämpar inte mot en terrororganisation, vi kämpar mot en terrorstat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.