Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Yiannopoulos lämnar Breitbart efter uttalande om pojkar

Milo Yiannopoulos finner för gott att lämna sitt redaktörsuppdrag hos Breitbart.
Milo Yiannopoulos finner för gott att lämna sitt redaktörsuppdrag hos Breitbart. Other: Mary Altaffer / AP

Milo Yiannopoulos, redaktör på sajten Breitbart – en plattform för högerextrema åsikter – slutar efter ett starkt kritiserat uttalande, som har tolkats som att han försvarar pedofili.

Yiannopoulos uttryckte i en podcast att han ser fördelar med förhållanden mellan ”yngre pojkar och äldre män”.

– Det skulle vara fel att låta mitt olyckliga ordval avleda uppmärksamheten från mina kollegers viktiga rapportering, så i dag säger jag upp mig från Breitbart med omedelbar verkan”, sade han vid en presskonferens på tisdagen, där han läste ett pressmeddelande som publicerats strax innan.

Breitbarts chefredaktör Alex Marlow har beskrivit uttalandena som ”fullständigt oförsvarbara”.

Debattören Yiannopoulos har tidigare kritiserats för rasistiska uttalanden. Förra året skapade engelsmannen rubriker när han bannlystes på livstid från Twitter efter ett ha angripit ”Ghostbusters”-stjärnan Leslie Jones.

Tidigare i år stoppade universitetet Berkeley i Kalifornien ett planerat tal av Yiannopoulos sedan våldsamma protester brutit ut – något som fick president Donald Trump att hota med indragna anslag till universitetet.

Trumps chefsstrateg Steve Bannon är före detta chef för Breitbart.

   Läs mer: Milo Yiannopoulos anklagas för att försvara pedofili – blir av med bokkontrakt

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.