Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-23 05:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ylva-johansson-fick-det-jobb-hon-ville-ha/

Världen

Ylva Johansson fick det jobb hon ville ha

Foto: Maja Suslin/TT

BRYSSEL. Ylva Johansson fick det jobb hon vill ha och är jätteglad, säger hon. Som föreslagen EU-kommissionär för migration är det dock lätt att bli impopulär i medlemskretsen.

Men hon är inte rädd för att hamna med George Soros på en anslagstavla i Budapest.

Sverige ville ha en tung EU-portfölj med mycket lagstiftning. Det fick man. Men migration är också en av de frågor som splittrar EU-länderna allra mest. En ny asylpolitik har diskuterats i åratal, utan att de kunnat enas.

– Jag är jätteglad för den här portföljen. Mitt uppdrag blir att göra ett omtag kring en rad svåra frågor som kräver lösning, både ett fungerande asylsystem och ett fungerande Schengen, säger Ylva Johansson på en pressträff i Bryssel.

Schengensystemet, att medborgare ska kunna röra sig fritt inom EU, fick sig en rejäl törn i samband med flyktingkrisen 2015. Flera länder, bland andra Sverige, införde inre gränskontroller.

Ylva Johansson framhåller att EU behöver såväl solidaritet som tuffa tag. 

– Det är viktigt att kriminella inte kan ta sig in i Europa eller ta sig över våra gränser för att begå terroristhandlingar. Men det är också viktigt att Europa upprätthåller en fungerande asylrätt. Människor som flyr från krig och förföljelse ska kunna få skydd och få sin sak prövad, säger Ylva Johansson.

Hon tror att flera frågor måste lösas samtidigt för att kunna lösa upp de knutar som finns mellan medlemsstaterna. Därför vill hon börja med att lyssna på de olika ländernas prioriteringar.

Vad hon konkret kan bidra med ligger hon lågt med.

– Det får vi återkomma till, men jag blev väldigt hedrad när Ursula von der Leyen sade ungefär att ”vill ni ha något gjort så ska ni fråga Ylva Johansson”.

Ursula von der Leyen är ordförande för den EU-kommission som tillträder den 1 november. I sin programförklaring för de kommande fem åren skriver hon att hennes kommission ska föreslå en ny migrations- och asylpakt.

– Jag har fått en svår portfölj, men det har jag inget emot. Det är helt nödvändigt att de frågor som jag fått måste lösas under kommande mandatperioden. Det tror jag även medlemsländerna är medvetna om.

Organisationsmässigt arbetar Ylva Johansson under ledning av greken Margaritis Schinas, som är vice ordförande för området ”för att skydda europeisk livsstil”. Vad som är europeisk livsstil vill Ylva Johansson inte gå in på.

– Det får du fråga honom om. Jag har fullt sjå med min egen portfölj, så det får vi vänta med, säger hon.

Splittringen inom EU i asylfrågan har även lett till konkreta uttryck. Som att nuvarande kommissionsordförande Jean-Claude Juncker hängts ut i Ungern tillsammans med finansmannen George Soros. De har anklagats för att konspirera för att migranter ska kunna välla in i Europa.

Är du redo för att hamna tillsammans med George Soros på en anslagstavla i Budapest?

– Jag är inte rädd. I min dialog med Ursula von der Leyen frågade hon om jag ville ha en portfölj där man blir populär. Jag sade att det var jag inte intresserad av, svarar Ylva Johansson.

Läs mer. Ylva Johansson nominerad till kommissionär för migrationsfrågor 

Läs mer. Pia Gripenberg: Ylva Johansson lär inte bli populär i vissa medlemsstater