Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Yogaguru dömd att betala mångmiljonbelopp

Foto: Reed Saxon/AP

Yogagurun Bikram Choudhury har av en domstolsjury i Los Angeles beordrats att betala över 6 miljoner dollar till en advokat som anklagat honom för sexuella trakasserier. Choudhury är mannen bakom bikramyoga eller "hot yoga", en metod som är populär även i Sverige.

Utslaget innebär att Bikram Choudhury ska betala 6,4 miljoner dollar — motsvarande 54 miljoner kronor — till sin tidigare juridiska medarbetare, advokaten Minakshi Jafa-Bodden. Hon har anklagat sin tidigare arbetsgivare för sexuella trakasserier och för att hon fick sparken efter att hon börjat undersöka uppgifter om att Choudhury hade våldtagit en yogaelev.

Jafa-Bodden är inte den enda som riktat anklagelser mot Choudhury. Ytterligare sex kvinnor har de senaste åren stämt yogagurun för sexuella förgripligheter, rapporterar tidningen Los Angeles Times.

Choudhury har nekat till anklagelserna, och har i domsstolsförhandlingarna sagt att han lagt ut så många miljoner på advokatersättningar de senaste åren att han i det närmaste är pank.

– Jag måste låna av familj och vänner, jag har inga pengar, förklarade han.

Men under ett förhör erkände Choudhury att han äger 40 lyxbilar, inklusive märken som Rolls-Royce, Bentley och Ferrari. Han hävdade dock att han skänkt bilarna till ett skolprojekt, ett påstående som möttes av skratt och leenden i rättssalen, skriver Los Angeles Times som kallar utslaget "ett hårt slag för Choudhury".

– Jag är lättad, kommenterade Minakshi Jafa-Bodden utslaget, skriver Los Angeles Times.

Redan i början av veckan beordrades Choudhury betala nästan 1 miljon dollar till Minakshi Jafa-Bodden. Efter det senaste utslaget är summan nu uppe i över 7 miljoner dollar.

69-årige Bikram Choudhury är född i Indien men bor i Kalifornien sedan början av 1970-talet. Hans yogametod, bikramyoga, utövas i 40-gradig värme och kallas därför också hot yoga eller till och med bastuyoga.

Metoden har miljoner anhängare över stora delar världen och finns även i Sverige.

Choudhury har länge hävdat att han har upphovsrätt till bikramyoga och stämde i höstas en studio som han menade bröt mot hans instruktioner. Men utslaget gick emot honom. Domstolen menade att yoga är en uråldrig företeelse som ingen kan ha upphovsrätt till.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.