Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Youtube vill ta betalt för annonsfria klipp

Foto: Eric Carr/Alamy

Videotjänsten Youtube kan komma att införa en betaltjänst som ska ge användarna tillgång till filmer utan några annonser.

Googleägda Youtube har fler än en miljard unika användare varje månad och mer än en miljon annonsörer använder Googles annonsplattformar enligt företagets egen statistik.

Men nu vill Google, som köpte videotjänsten för 1,65 miljarder dollar 2006, hitta ett nytt sätt att tjäna pengar på sina användare, skriver Wall Street Journal (inloggning krävs).

Förändringen från automatiska annonser i början av varje klipp till en inloggning efter en prenumeration som bjuder på helt annonsfria videor bekräftas av Youtubes vd Susan Wojcicki för tidningen.

– Det kommer att finnas tillfällen då folk kommer att säga ”jag vill inte se annonserna”, säger hon.

Skulle Google besluta att göra verklighet av idén om annonsfria prenumerationer så följer man i spåren av Spotify och Netflix.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.