Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-12 11:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ytterligare-29-smittade-pa-hurtigruten-fartyg/

Världen

Ytterligare två smittade – totalt 36 coronafall på Hurtigruten-fartyg

Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Totalt 36 personer har konstaterats smittade av coronaviruset efter att de rest med Hurtigrutens MS Roald Amundsen, enligt norska myndigheter.

Hurtigruten hade information om att smittan fanns ombord redan i onsdags, enligt NRK.

Vid en presskonferens på lördagseftermiddagen meddelar kommunen i Tromsö att ytterligare två besättningsmedlemmar testat positivt. Därmed har totalt 36 personer som befunnit sig på fartyget bekräftats smittade.

– Det här är ett stort utbrott. Vi gör allt i vår makt för att begränsa skadan, sa ordföranden i Tromsö kommun Gunnar Wilhelmsen under presskonferensen, rapporterar NRK.  

69 norska kommuner har fått information från Folkehelseinstituttet om att de måste följa upp knappt 400 personer som rest med fartyget någon av de två turerna då smittade personer funnits ombord, enligt NRK.

Fartyget MS Roald Amundsen anlöpte Tromsö tidigt på fredagsmorgonen och två personer fördes i samband med det till sjukhus. Senare under dagen kom besked om att de hade covid-19, och under eftermiddagen bekräftades att ytterligare två ur besättningen var smittade.

Enligt uppgifter från norska medier ska de två anställda som transporterades till sjukhuset på fredagen redan ha varit sjuka i flera dagar. Men Hurtigruten förklarar att besättningens sjukdomstillstånd inte tydde på att de var coronasjuka – även om detta senare konstaterades på sjukhuset. 

Strax därefter rapporterade norska medier att fyra personer av sammanlagt 178 i besättningen ombord på Hurtigrutens MS Roald Amundsen insjuknat i covid-19. Enligt NRK vårdas de fyra personerna i besättningen nu på sjukhus. 

Vid tidpunkten hade fartyget hunnit köra två resor till Svalbard och sammanlagt 386 passagerare kan då ha exponerats för coronaviruset. Dessutom var flera av resenärerna redan på väg hem innan meddelandet om den smittade besättningen hade gått ut. 

NRK rapporterar att en av passagerarna som varit ombord på fartyget mellan den 17 och 24 juli fick covid-19 bekräftat under onsdagen – vilket Hurtigruten informerades om. Men passagerarna informerades aldrig. 

Enligt Hurtigruten berodde det på att man ansåg sig ha situationen under kontroll. 

– Ingen annan av gästerna eller manskapet på de två seglatserna hade rapporterat om symtom eller sjukdom. De övriga i gästens sällskap har också testats negativt efter att de kom hem från turen, säger kommunikationsrådgivare Tarjei Kramviken till NRK.

En smittspårning har nu inletts av passagerarna på de båda båtturerna. 

Efter att först ytterligare 29 personer, och sedan ytterligare två i besättningen har bekräftats smittade på lördagen. Tidigare i veckan konstaterades en passagerare smittad. Därmed har totalt 36 personer konstaterats smittade, enligt norska medier. 

Samtliga besättningsmedlemmar har isolerat på fartyget i Tromsö hamn. 60 av passagerarna som kom iland under fredagsmorgonen är satta i karantän. Under första turen ombord på Hurtigruten åkte 209 passagerare, under den andra 177, enligt VG. 

Kommunens smittspårningsteam jobbar hårt för att komma i kontakt med samtliga passagerare över telefon, rapporterar VG. 

– De började kontakta alla i går kväll, efter att de fått listorna. Klockan kvart över ett i går kväll kom de fram till att de hade nått 89 passagerare. Detta arbete fortsätter i dag, säger chefläkaren Kathrine Kristoffersen.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Resten av passagerarna har även haft vissa svårigheter att ta sig hem, då de inte får åka offentliga transporter. Bland dem finns Bendik Meling Samuelsen som blev nekad att kliva på sitt inbokade SAS-plan. Efter att ha väntat i timmar hjälpte Hurtigruten honom och två andra familjer med ett tillfälligt boende i staden.

– Det är surrealistiskt. Nu vet vi att vi har en plats att sova på där vi kan få mat. Vi vet inte om vi kommer att testas, vem som är ansvarig, vilka planer Hurtigruten har för att få hem oss. Vi kommer inte hem, säger Samuelsen.

Samtidigt ska norska folkhälsoinstitutet, Tromsö kommun och Hurtigruten nu komma överens för hur personalen som är kvar på båten ska hanteras. 

Norska folkhälsoinstitutet utesluter inte att fler personer kan vara smittade.

– Det kan inte uteslutas men svaret får vi först efter att all testning är utförd och att karantäntiden är över. Det är viktigt att passagerarna på de två turerna med MS Roald Amundsen som är i karantän är uppmärksamma på om de får några symtom och snabbt kontaktar vården om de känner sig sjuka, säger avdelingsdirektör Line Vold på en pressträff skriver NRK.

Ämnen i artikeln

Norge
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt