Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Ytterligare dödsoffer i Iran – elitgarde sätts in mot protesterande

Demonstranter som stöder regeringen i Teheran tågade på flera håll i Iran på onsdagen, aktioner som hade direkt regimstöd. Här ett tåg som hyllar minnet av en dödad soldat, medlem av elitstyrkan revolutionära gardet.
Demonstranter som stöder regeringen i Teheran tågade på flera håll i Iran på onsdagen, aktioner som hade direkt regimstöd. Här ett tåg som hyllar minnet av en dödad soldat, medlem av elitstyrkan revolutionära gardet. Other: Morteza Salehi / AFP

Revolutionära gardet, iranska regimens elitstyrka, har satts in i tre av landets provinser med uppgift att kväsa protesterna. Minst 21 människoliv har krävts under själva oroligheterna, medan tre dödsoffer rapporteras från gränsen mot irakiska Kurdistan. Den händelsen har troligen inget med protesterna att göra.

På onsdagen deltog tusentals iranier i demonstrationer i en rad städer till stöd för regeringen. De statsstödda aktionerna är avsedda att visa upp motkrafter till det som blivit den mest uthålliga utmaningen mot den islamiska republikens elit på nästan ett decennium, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Generalmajor Mohammad Ali Jafari, revolutionära gardets befälhavare, hade dristat sig till att deklarera att protesterna var över när iranska nyhetsbyrån Mehr kort senare på onsdagen rapporterade att tre anställda i vad som angavs vara iranska underrättelseorgan mist livet i en drabbning med ”antirevolutionära element” i staden Piranshahr i västra Iran. Nyhetsbyrån AFP gick senare ut med en korrigering av uppgifterna, där det uppges att de tre dödade av allt att döma tillhörde säkerhetsstyrkor som är stationerade i ett område nära irakiska Kurdistan. Inte sällan uppstår strider i det området mellan iranska säkerhetsstyrkor och kurdiska separatister.

Direktsända inslag i statlig tv på onsdagen från storstäderna Kermanshah och Ilam i västra Iran och Gorgan i landets norra del visade människor som viftade med iranska flaggor och höll upp stora bilder på ayatolla Ali Khamenei, Irans högste andlige och politiske ledare.  

   Läs mer: Människorättsaktivist: Slöjan en viktig symbol – men iranska kvinnor har större problem

Att oron växer i ledarskiktet är uppenbart, inte minst vittnar revolutionära gardets befälhavares åtgärd om det när han på onsdagen sände trupper till provinserna Esfahan, Lorestan och Hamadan. Uppgiften handlade om att ta itu med ”den nya agitationen”. Det är i dessa regioner som flertalet av dödsoffren krävts.

I statliga propagandan hette det att gardet ingripit mot ”färre än 15.000 agitatorer” och att många gripits genom revolutionära gardets försorg, personer som har hårda straff att vänta. Elitgardet, det shiamuslimska gudsväldets ”svärd och sköld”, hade en direkt ledande roll när 2009 års uppror slogs ned. Åtskilliga tiotals protesterande fick då sätta livet till, skriver Reuters.

I staden Qom, helig för shiamuslimer, rapporterades regeringsvänliga demonstranter ha ropat ”död åt amerikanska legosoldater”. Liknande demonstrationer hölls på onsdagen i Esfahan, Irans tredje största stad och belägen i provinsen med samma namn, samt i hamnstäderna Abadan och Khorramshahr i den oljerika regionen i sydväst, direkt intill gränsen mot Irak, enligt rapporter i statlig tv.

   Läs mer: EU väljer fortsatt dialog med Iran

Marscherande ska enligt Reuters ha stämt upp i ramsor som sade att ”blodet i våra ådror är en gåva till vår ledare (Khamanei, reds anm)”, och ”vi kommer inte att vika från vår ledares sida”. Anklagelser mot USA, Israel och Storbritannien om att protesterna initierats därifrån hördes också, och domen mot de protesterande var tydlig: ”De agiterande upploppsmakarna ska avrättas.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.