Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Ytterligare en Putin-kritiker hittad död i Storbritannien

Foto: Eva Ryan/AP

Ytterligare en rysk Putin-kritiker i Storbritannien har hittats död. Polisens grupp för kontraterrorism undersöker nu fallet Nikolaj Glusjkov, som var nära vän med den ryska oligarken Boris Berezovskij. 

Nikolaj Glusjkov hittades död i sitt hem utanför London sent på måndagskvällen. Enligt den ryska tidningen Kommersant säger hans dotter att kroppen bär spår kring halsen av stryptag.

Fallet har enligt The Guardians källor än så länge ingen koppling till den före detta ryska spionen Sergej Skripal, som också bor i Storbritannien. Han blev förgiftad förra veckan tillsammans med sin dotter Julija, något som nu har blivit en skandal på högsta politiska nivå mellan Storbritannien och Ryssland. 

Läs mer: ”Skripal var användbar under en begränsad period” 

Glusjkov var vice vd för det statliga flygbolaget Aeroflot mellan 1996 och 2000. Innan dess hade han en hög post i bilföretaget LogoVAZ, som ägdes av hans vän Boris Berezovksij. 

Berezovskij flyttade till London i början av 2000-talet efter att ha hamnat i konflikt med Putin. Kort därefter anklagades Glusjkov för pengatvätt och förskingring. Han satt fem år i fängelse fram till år 2004, då han släpptes och omedelbart satte sig i säkerhet i London.

Boris Berezovskij dog år 2013, under omständigheter som fortfarande är oklara. Polisen hittade inga bevis för mord, men Glusjkov var hela tiden övertygad om att Berezovskij inte dog av naturliga orsaker. Han fortsatte med sina egna undersökningar.

Samtidigt fortsatte anklagelserna mot Glusjkov i Ryssland. Så sent som i fjol dömdes han enligt Kommersant till åtta års fängelse i sin frånvaro för att ha förskingrat pengar medan han jobbade på Aeroflot. Det är vanligt att ryska affärsmän som har råkat i onåd och flytt landet anklagas för nya brott i sin frånvaro.

Enligt Kommersant hade Glusjkov enorma skulder i Ryssland. Han hade ekonomiska problem även i Storbritannien och började få allt sämre hälsa. Kommersant spekulerar i att detta kan ha drivit Glusjkov att begå självmord.

Fakta.Andra Putin-kritiker som hittats döda i Storbritannien

Den tidigare KGB-agenten Alexander Litvinenkos té förgiftades med ett radioaktivt ämne i november 2006 och han dog på sjukhus i London några veckor senare. Enligt en brittisk rapport från 2016 var mordet förmodligen beställt av Vladimir Putin.

Den ryske oligarken och regimkritikern Boris Berezovskij hittades hängd i sitt hem i Sunninghill i mars 2013.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.