Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Yttersta högern känner medvind i Polen

Adam Szabelak.
Adam Szabelak. Other: Ingmar Nevéus

Rasistiska, antidemokratiska rörelser vädrar morgonluft i högerpopulistiskt styrda Polen. Målet är att styra landet om 10-15 år, säger en ung högerextremist som DN har intervjuat i Krakow.

Nästa generation fascister kommer inte att se ut som vi förväntar oss, varnar antirasistiska organisationer. I stället för skrålande skinnskallar får vi kostymklädda unga män som formulerar sina åsikter om rasåtskillnad i fullständiga meningar.

Adam Szabelak är klädd i blårutig skjorta, men kanske är han ändå en typisk representant för 2010-talets yttersta höger i Europa. Jag träffar honom i en ölkällare i Krakow, där han studerar juridik och nationell säkerhet på universitetet.

– Vi har kanske inte så stort stöd än, räknat i procent. Vårt mål är att utvecklas så att vi om tio femton år har välkvalificerat folk som kan styra landet, säger han.

– Demokratin fungerar inte bra. Något måste ändras. Men för tillfället accepterar vi detta. Vi tänker inte byta ut demokratin mot något annat över en natt.

När Adam Szabelak säger ”vi” menar han den högernationalistiska rörelse som organiserade marschen på Polens Självständighetsdag den 11 november. Det var en manifestation dominerad av öppet rasistiska slagord och fascistsymboler, som väckte oro långt utanför Polens gränser.

Och även om majoriteten av de 60.000 som tågade inte var fascister så hade de uppenbarligen inget emot banderollerna om ”Rent blod” och grönvita fanor med falangan, en högerextrem symbol från Mellankrigstiden.

Adam Szabelak deltog självklart i marschen, som ”säkerhetspersonal” i neonfärgad väst från den ungdomsorganisation han tillhör. Han är storväxt och utbildad i kampsport och skytte.

– Vår roll var faktiskt att skydda motdemonstranter. Vi litar inte på polisen, säger han.

Adam Szabelak anser sig stå långt till höger om PIS, Polens regeringsparti som många andra betraktar som populistiskt och ultranationalistiskt. Han sympatiserar mer med ett parti som Jobbik, ett ungerskt öppet rasistiskt parti – även om han tycker att det ”har rört sig för mycket mot mitten”.

Han vill absolut inte kalla sig fascist eller nazist.

– Mer extrema nationalister, visst fanns det sådana i marschen. Kanske 100–150 stycken i ett ”svart block”. Vi kunde ha försökt stoppa dem, men det hade kunnat bli farligt.

Sina egna åsikter om raser vill Adam Szabelak koppla till tanken att varje folk har sin egen geografiska plats. Afrikaner passar bäst i Afrika, asiater i Asien – och vita européer i Europa.

Han berättar om en resa till Berlin i somras, och om vilket ”sjukt land” han tyckte Tyskland var med sin ”politiska korrekthet” och sin brokiga befolkning. Han ser grannlandet som ett skräckexempel som visar att det multikulturella samhället inte fungerar.

Den officielle talesmannen för Mlodziez Wszechpolska, den grupp Adam tillhör, twittrade efter marschen i Warszawa att en svart person aldrig kan vara polack och att rörelsen förespråkade ”rasåtskillnad”.

– Nja, jag skulle inte använda ett sådant ord som rasåtskillnad, säger Adam Szabelak. Och en enstaka afrikan kanske kan bli polack.

Bawer Aondo-Akaa är just en sådan person. Halvafrikan, hans far var från Nigeria, och dessutom stolt polsk patriot.

– Min far har jag ingen kontakt med. Jag identifierar mig inte alls som afrikan utan bara som polack och katolik, säger Bawer Aondo-Akaa när jag träffar honom i hans hem utanför Krakow.

Det är en motsägelsefull man. Med sitt namn, sitt utseende och sitt funktionshinder – han är cp-skadad och rullstolsburen – motsvarar han inte direkt bilden av den typiske högerextremisten.

Men Bawer Aondo-Akaa har ändå sin politiska hemvist långt ute på högerkanten, i ett litet extremt katolskt parti som bröt sig ur PIS för tio år sfedan. Regeringen är inte nationalistisk på riktigt, anser han.

Till sina ”nära vänner” räknar han Robert Winnicki, en tidigare ledare för Mlodziez Wszechpolska som har kallats ”den polska fascismens ansikte”. Winnicki sitter i dag i parlamentet för populistiska högerpartiet Kukiz ’15 men förklarade för några år sedan att han ville starta en rörelse ”som vänsterfolk, liberaler och bögar är rädda för”.

Bawer Aondo-Akaa har doktorerat i teologi, och arbetar till vardags i en stiftelse som värnar om funktionshindrades rättigheter. Även han deltog i marschen den 11 november, och han tycker att rapporterna om nazister och rasister är överdrivna.

– Det kanske var en procent rasister. Alla andra var fantastiska. De hjälpte mig med rullstolen och tog selfies med mig.

Bawer Aondo-Akaa säger sig aldrig ha mött någon rasism, varken nu eller under uppväxten i Krakow. Han vill inte att Polen ska ta emot några invandrare.

– De kan inte anpassa sig, säger han.

Polens regering anklagas för att ge högerextremisterna sitt tysta stöd, inte bara i samband med marschen den 11 november utan även vid andra uppmärksammade händelser.

I helgen genomförde högeraktivister i Katowice exempelvis en ”skenhängning” av liberala politiker som hade ”förrått fosterlandet”, och på måndagen vandaliserades en moské i Warszawa svårt, med hakkors sprayade på väggen.

I båda fallen har regeringen och statsapparaten varit långsamma att fördöma övertrampen.

Psykologiprofessorn Michal Bilewicz vid Warszawauniveritetet har specialiserat sig på högerextrema miljöer och fördomar. Han vill inte tala om regeringens roll, men konstaterar att gränsen för vad som kan sägas i Polen nu snabbt flyttas åt ett extremt håll.

– Ju mer folk exponeras för rashat, som vid manifestationen den 11 november, desto mer avtrubbade blir de. Till sist bli det normalt med fascistsymboler och slagord mot judar och muslimer, säger han till DN.

– Det är en utveckling som oroar mig djupt.

Läs mer: ”Kaczynski har bråttom att ändra spelreglerna”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.