Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 19:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/zelenskyj-jag-star-for-vartenda-ord-jag-sade-till-trump/

Världen

Zelenskyj: Jag står för vartenda ord jag sade till Trump

Bild 1 av 2 Volodymyr Zelenskyj.
Foto: Spencer Platt/AFP/Getty Images
Bild 2 av 2 Volodymyr Zelenskyj och Donald Trump möttes i New York på onsdagen under en presskonferens.
Foto: Saul Loeb/AFP

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj står för vad han sade i telefonsamtalet med Donald Trump den 25 juli. Jag tar inte tillbaka ett enda ord, säger han.

– Jag svarar för varje ord. Jag är tacksam för all hjälp Ukraina får av de europeiska ledarna, av Merkel, Macron och andra, säger Volodymyr Zelenskyj i ett officiellt uttalande.

Han tillägger att samtalet avlöpte under en period som var särskilt svår för Ukraina. 

– Just då återfick Ryssland sin rösträtt i PACE (Europarådets parlamentariska församling) och sanktionerna visade sig inte ha särskilt stor effekt på bygget av Nordstream 2. Det hade jag också sagt till alla ledare som nämndes i samtalet, sade Zelenskyj.

På hemmaplan har Zelenskyj kritiserats för att han i samtalet med Trump uttrycker sig negativt om både förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron. 

Kyiv Post kallar samtalet pinsamt och konstaterar att EU-länderna knappast kommer att uppskatta Zelenskyjs kommentarer. Samtidigt försvaras Zelenskyj av Ukrainas första president Leonid Kravtjuk, som säger att man måste minnas att Zelenskyj talar till ledaren för världens mäktigaste land, som har en helt annan tyngd än Ukraina.

– Det var Trump som inledde samtalet, det var han som slog fast kontexten och ramarna för det. Den ukrainska presidenten kan inte avbryta en annan president och säga att det här temat inte intresserar mig. Det hade varit odiplomatiskt, säger Kravtjuk till den oberoende ukrainska nyhetskanalen Hromadske.

Läs mer:

Visselblåsarens rapport mot Trump publicerad

Trump bad Ukrainas president att utreda Joe Bidens son

Ukrainas president trodde att hans ord skulle förbli hemliga