Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 18:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/zelenskyj-svarar-putin-och-erbjuder-ryssar-ukrainskt-medborgarskap/

Världen

Zelenskyj svarar Putin och erbjuder ryssar ukrainskt medborgarskap

Bild 1 av 2 Ukrainas nye president Volodymyr Zelenskys svar till Putin: Ukraina berett att ge förföljda ryssar ukrainskt pass.
Foto: Ivan Kovalenko
Bild 2 av 2 Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: Alexei Nikolsky

Ukraina är berett att ge förföljda ryska medborgare ukrainskt pass. Det är president Volodymyr Zelenskjys svar till Vladimir Putin. 

För några dagar sedan meddelade Rysslands president att proceduren att ge ukrainare ryskt medborgskap ska förenklas.

Rätta artikel

”I Ukraina har vi pressfrihet, fria medier och fritt internet. Därför vet vi utmärkt väl vad det innebär att ha ett ryskt pass. Det innebär rätten att gripas under fredliga demonstrationer, rätten att inte få hålla fria val, rätten att helt och hållet glömma individens fri- och rättigheter”, skriver Ukrainas nyvalda president Volodymr Zelenskyj på sin Facebooksida

I slutet av veckan meddelade Putin först att Ryssland underlättar proceduren för invånare i separatistkontrollerade Luhansk och Donetsk att bli ryska medborgare. Därefter höjde han insatserna ytterligare och sade att de nya reglerna gäller alla ukrainska medborgare.

På sin Facebooksida ger nu Zelenskyj Putin svar på tal. Enligt honom är det snarare ryska medborgare som bör erbjudas en fristad i Ukraina. 

”Ukrainarna är ett fritt folk i ett fritt land. Vi erbjuder en fristad till människor som försmäktar under auktoritära och korrupta regimer. Det gäller framför allt ryssar, som antagligen lider mest av alla”, skriver Zelenskyj. 

I svaret, publicerat på både ukrainska och ryska, tillägger Zelenskyj att han är redo för dialog.

”Det lönar sig inte att hota Ukraina eller att försöka utöva militär och ekonomisk påtryckning mot oss. Det är inte bästa sättet att lösa problemet med det blockerade Minskavtalet.”

Zelenskyj valdes till president i söndags för en vecka sedan med bred marginal – nästan 73 procent mot Petro Porosjenkos 25. Han meddelade genast att en av hans högsta prioriteter är att få hem alla krigsfångar.

”Jag hoppas att vi snart får ett nytt möte inom ramarna för Normandieformatet och att Ryssland där visar att man är redo att lugna ner situationen. (Normandieformatet, som förhandlade fram en vapenvila i östra Ukraina, består av Tyskland, Ryssland, Frankrike och Ukraina.) Men jag hoppas att Ryssland strävar efter att tala snarare än att skjuta”, skriver Zelenskyj på Facebook.