Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Zikavirus i spermier efter lång tid

Det starkt misstänkta sambandet mellan zikaviruset och mikrocefali hos nyfödda väntas bli bekräftat inom kort, enligt WHO. Dessutom har det blivit känt att viruset påträffats i spermierna hos en brittisk man två månader efter att symptomen först visade sig.

Upptäckten indikerar att zikaviruset lever kvar ett bra tag efter att infektionens symptom försvinner, uppger företrädare för brittiska hälsomyndigheter.

Det rör sig om en 68-årig man som smittades av viruset 2014 i Franska Polynesien. Han testades med blodprov medan han ännu hade feber och det konstaterades att mannen bar på viruset. Tester gjordes även av hans spermier 27 respektive 62 dagar efter att de första symptomen visat sig. De testerna visade att han fortfarande bar på viruset.

Samtidigt meddelar Världshälsoorganisationen (WHO) att det misstänkta sambandet mellan zikaviruset och mikrocefali hos nyfödda samt Guillain-Barrés syndrom hos vuxna väntas bli bekräftat inom kort.

– Vi behöver några veckor till för att säkert kunna bevisa kausaliteten, men sambandet mellan zika och Guillain-Barrés är ytterst sannolikt, säger Marie-Paule Kieny, vice generaldirektör för WHO.

Hon tillägger att det kommer att dröja minst 18 månader innan olika zikavaccin kan testas på människor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.