Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Zikavirus i USA fördes över sexuellt

USA fick på tisdagen sitt första fall av zikaviruset sedan 2008. Enligt hälsovårdsmyndigheterna i Dallas i Texas ska viruset ha överförts genom en sexuell kontakt mellan patienten och en bärare av viruset.

Amerikanska hälsovårdsmyndigheten (CDC) uppgav på onsdagen att man vet om ytterligare ett fall där en person ska ha smittats i samband med sexuellt umgänge, rapporterar AFP.

Zikaviruset har hittills ansetts överföras främst genom myggor. Men på Folkhälsomyndigheten varnar man sedan tidigare för att viruset också kan ha potential att föras från människa till människa genom sexuell kontakt.

– Det finns en tidigare rapport om att smittan kan överföras sexuellt men den smittvägen är säkert mycket sällsynt och den kommer inte att skapa en epidemi som andra sexuellt överförbara virussjukdomar, säger Anders Tegnell statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten.

Det amerikanska smittskyddsinstitutet Center för Disease Control and Prevention, CDC, rapporterade i februari förra året om ett misstänkt fall där zikaviruset kan ha överförts sexuellt.

Det fallet ska ha inträffat i december 2013 under ett utbrott i Franska Polynesien, där en 44-årig man från Tahiti sökte vård för blod i sperman. Zikavirus kunde senare isoleras i spermierna trots att det inte längre kunde upptäckas i blodet.

Misstanken om att zikavirus skulle kunna överföras sexuellt, som först dök upp i ett fall från 2008, fick visst stöd av den rapporten.

– Alla smittämnen som man har i blodet kan också överföras sexuellt om man har sex i en fas då man har viruset i blodet, vilket är en kort fas, säger Anders Tegnell.

Så det som nu rapporteras är inte alarmerande?

– Nej, det kommer inte att göra något till eller ifrån när det gäller epidemin. Men man bör kanske fundera på detta om ett par har rest i ett område med smittorisk. Om man försöker blir gravid och mannen rest i dessa områden så bör man vara försiktig.

Hur länge ska man vänta med sex?

– Jag skulle säga två veckor. Men det finns mycket som vi ännu inte vet om viruset, säger Anders Tegnell.

Också Chile och Irland fick på tisdagen sitt första fall av smittan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.