Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Zikaviruset blir en utmaning för påven

Katolska kyrkan och påven Franciskus utmanas nu av en katolsk grupp när det gäller att skydda sig från att bli gravid. Det är zikavirusets spridning och effekter som ligger bakom kravet.

Gruppen, Catholics for choice, vänder sig till påven i ett försök att få honom att tillåta katoliker att använda preventivmedel och att genomgå aborter för att förhindra att foster smittas av zikaviruset.

Viruset kan ge barnet svåra skador på hjärnan och har visat sig kunna överföras och sexuellt.

Världshälsoorganisationen, WHO, har redan gått ut med uppmaningar till personer som bor i eller reser till de drabbade områdena i Sydamerika att skydda sig om man har sex.

Catholics for choice kommer att annonsera i flera stora tidningar som New York Times i USA och El Dario de Hoy i El Salvador och där rikta en tydlig uppmaning till påven om att lätta på förbudet att ha skyddat sex. Annonsen publiceras i morgon torsdag inför Franciskus resa till Kuba och Mexiko:

”När du reser till Latinamerika i morgon (fredag) så ber vi dig att göra klart för dina biskopsbröder att en god katolik kan följa sitt samvete och använda sig av preventivmedel för att skydda sig själva och sina parter”, står det i annonsen enligt nyhetsbyrån Reuters.

Katolska kyrkan har en tydlig linje när det gäller att använda preventivmedel som kondom: Det är inte tillåtet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.