Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Zikaviruset kan ge nervsjukdom

Franska forskare säger sig ha hittat ett samband mellan zikaviruset och en svår nervsjukdom. Det myggburna viruset skulle i så fall kunna påverka kroppens immunsystem.

Det är en fransk forskargrupp vid Pasteurinstitutet som återundersökt data från ett tidigare utbrott av viruset i Franska Polynesien 2013–2014, skriver flera nyhetsbyråer. Studien publiceras på tisdagen i den ansedda medicinska tidskriften The Lancet.

Då upptäckte forskarna att ett mindre antal personer som drabbats av smittan också utvecklade en svår nervsjukdom kallad Guillain-Barre-syndromet inom några dagar efter det att personen fått smittan.

Nervsjukdomen kan ge olika typer av förlamningar och åtminstone en patient i Brasilien har drabbats av en ansiktsförlamning som gjort att hon inte kan visa några känslor eller blinka. Förlamningen kan också drabba armar och ben.

Trots att risken är liten, bara 2,4 personer av 10.000 smittade får nervsjukdomen enligt forskarna, varnar dessa för att antalet svårt sjuka kommer att öka markant i de områden och länder som är mest utsatta.

Mellan 3 och 5 procent av dem som smittats av viruset och utvecklat nervsjukdomen dör av komplikationer, enligt Världshälsoorganisationen WHO.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.