Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

3D-skrivare räddade bebis liv

Med hjälp av 3D-skrivare kunde läkare i Michigan tillverka just det implantat som Kaiba Gionfriddo behövde.
Med hjälp av 3D-skrivare kunde läkare i Michigan tillverka just det implantat som Kaiba Gionfriddo behövde. Foto: Alamy
En nyfödd pojke i Ohio kan tacka tekniken för 3D-utskrifter för att han lever. Läkarna Glenn Green och Scott Hollister skapade en luftrörsskena åt tre månader unge Kaiba Gionfriddo, vars allvarliga andningsstörningar tycktes fatala. Nu är Kaiba 19 månader och beskrivs som “en ganska frisk unge”.

3D-skrivare har en del gemensamt med vanliga kontorsskrivare, men i stället för att producera utskrifter på papper bygger dessa upp föremål av till exempel plast, eller på mer korrekt vetenskapligt språk – polymerer.

Hittills har 3D-skrivare fått en hel del medial uppmärksamhet för att man kunnat tillverka vapen med tekniken. Men till familjen Gionfriddos glädje finns det även andra användningsområden.

Ända sedan sonen Kaiba föddes hade han svårigheter att andas på egen hand. Pojken föddes med ovanligt svaga luftvägsväggar, som ofta kollapsade när han andades eller hostade. När han vårdades i respirator på familjens närmaste sjukhus bedömdes det att han skulle få svårt att överleva.

Men efter ett tips sattes familjen Gionfriddo i kontakt med läkare på Michigan-universitetet. Glenn Green och Scott Hollister höll på att experimentera med att skapa biologiskt nedbrytbara implantat. I och med att Kaiba Gionfriddo inte hade mycket att förlora så kunde Green och Hollister testa tekniken på en verklig patient.

Läkarna i Michigan ritade en skena specifikt för Kaiba som skulle hålla ihop hans luftrörsväggar.

”Så fort vi fick dit skenan började lungorna gå upp och ner för första gången, och vi förstod att han skulle klara sig”, skriver Glenn Green på Michigan-universitets hälsoblogg.

”För Scott (Hollister) och mig själv är Kaibas fall helt klart höjdpunkten i våra karriärer hittills. Att faktiskt bygga något som kan rädda en persons liv? Det är en fantastisk känsla.”

Det var i februari 2012 som Kaiba Gionfriddo opererades. Nu är han 19 månader och i Huffington Post beskriver läkarna honom som “en ganska frisk unge”.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.