Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-10 03:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/46000-ar-gammal-fagel-hittad-i-permafrosten-kan-bli-viktig-evolutionspusselbit/

VETENSKAP

46.000 år gammal fågel hittad i permafrosten – kan bli viktig evolutionspusselbit

Berglärkan har fått smeknamnet ”Ice bird” av forskarteamet. På bilden syns det att fågeln har en skada i magen. Någon sorts inälvor sticker fram. Enligt Love Dalén går det inte att svara på om fågeln fått skadan i samband med sin död, strax efter eller i modern tid.
Foto: Love Dalén

En bergslärka från förra istiden har hittats av en forskargrupp i nordvästra Ryssland.

Den har legat infrusen i permafrosten de senaste 46.000 åren men hittades av sibirier som egentligen var på jakt efter mammutbetar.

– Det här är den enda nedfrysta hela fågeln som jag känner till från den senaste istiden, säger svenske professorn Love Dalén som var med när fågeln åter fick möta dagsljus.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.