Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-11 06:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/46000-ar-gammal-fagel-hittad-i-permafrosten-kan-bli-viktig-evolutionspusselbit/

Vetenskap

46.000 år gammal fågel hittad i permafrosten – kan bli viktig evolutionspusselbit

Berglärkan har fått smeknamnet ”Ice bird” av forskarteamet. På bilden syns det att fågeln har en skada i magen. Någon sorts inälvor sticker fram. Enligt Love Dalén går det inte att svara på om fågeln fått skadan i samband med sin död, strax efter eller i modern tid.
Berglärkan har fått smeknamnet ”Ice bird” av forskarteamet. På bilden syns det att fågeln har en skada i magen. Någon sorts inälvor sticker fram. Enligt Love Dalén går det inte att svara på om fågeln fått skadan i samband med sin död, strax efter eller i modern tid. Foto: Love Dalén

En bergslärka från förra istiden har hittats av en forskargrupp i nordvästra Ryssland.

Den har legat infrusen i permafrosten de senaste 46.000 åren men hittades av sibirier som egentligen var på jakt efter mammutbetar.

– Det här är den enda nedfrysta hela fågeln som jag känner till från den senaste istiden, säger svenske professorn Love Dalén som var med när fågeln åter fick möta dagsljus.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in