Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Aids mörka rötter

Hivviruset har dödat 35 miljoner människor sedan en person någonstans i Centralafrika smittades av en apa i början av förra seklet.

Människor har infekterats av apviruset flera gånger tidigare i historien, men enligt epidemiologen Jacques Pepin var två saker avgörande för att det just den här gången utvecklades till en pandemi.

– Den första är de omfattande sociala förändringar som den europeiska kolonisationen medförde i Centralafrika, som ledde till helt nya sexuella beteenden, säger han.

Till staden Leopoldville, nuvarande Kinshasa, där epidemin började på 1920-talet, kom många män för att arbeta, men de fick inte ta med sig sina familjer. Prostitutionen var omfattande, och könssjukdomar fick stor spridning.

Den andra är faktorn var att många vaccinerades eller behandlades för tropiska sjukdomar med otillräckligt steriliserade sprutor. Det kan ha fått upp antalet smittade till de nivåer som behövdes för att epidemin skulle få fäste.

– När människor manipulerar naturen på ett sätt som de inte helt förstår finns risken att något oförutsägbart ska inträffa.

Läs mer: Så kom hiv-viruset till USA på 70-talet

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.