Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

”Aktiva fäder har mindre testiklar”

Storleken på testiklarna på­verkar hur mycket pappor engagerar sig i sina barn enligt en ny amerikansk studie. Men andra faktorer är viktigare.

– Testikelstorleken är kopplad till testosteronnivåer, och till spermaproduktion och spermiekvalitet, och kan påverka hur mycket en man är inriktad på fortplantning, säger Jennifer Mascaro vid institutionen för antropologi vid Emory-universitetet i Atlanta.

Hon och hennes kolleger ville ha svar på frågan varför vissa män väljer att inte bry sig om sina barn. I naturen finns olika strategier för att få så mycket avkomma som möjligt. Djur som fiskar och grodor producerar väldigt många ägg för att öka chansen att åtminstone några av ynglen överlever, medan andra djur får ungar sällan och i stället lägger ned mycket omsorg på dem, som hos elefanter där hela flocken hjälper till med barnpassningen.

– Hur man väljer mellan fortplantning och föräldraskap varierar även mellan olika individer inom samma art, även hos männi­skor, säger Jennifer Mascaro.

Forskarna undersökte hur hjärnans belöningssystem aktiverades på 70 pappor till ett- och tvååringar när de fick se bilder på ledsna och glada barn, både sina egna och and­ras. Barnens mammor fick också svara på frågor om hur ofta männen badade barnen, tog dem på läkarkontroller eller tröstade dem på nätterna.

Resultaten, som publiceras i dagens nummer av den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift PNAS, visar att det finns ett samband mellan hjärnans reaktion och testiklarnas storlek. Men Jennifer Mascaro vill betona att det inte är självklart hur det ska tolkas.

– Vi vet inte åt vilket håll detta verkar. Kanske biologin påverkas hos män som tar hand om sina barn så att deras testiklar blir mindre, säger hon.

Lars Björndahl, överläkare vid Centrum för andrologi och sexualmedicin vid Karolinska institutet, tycker inte att det går att dra för stora växlar på resultaten eftersom sambandet mellan storleken på testiklarna och engagemanget i barnen är svagt och variationen från person till person är stor.

– Det är kanske bara 5 procent av förmågan att ta hand om barn som påverkas av testikelstorleken. 95 procent är andra faktorer. Vilken kultur man lever i, vad man själv som man är van vid och vilka förväntningar man har på sig själv, det tror jag spelar mycket större roll än de 5 procent som möjligen kan förklaras av testikelstorleken, säger han.

Det går alltså inte på förhand att avgöra hur bra pappa en man kommer att bli bara genom att mäta hans testiklar, och män är inte slavar under biologin.

– Nej, en man kan inte peka på sina stora testiklar och säga: Jag kan inte ta hand om mina barn, säger Lars Björndahl.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.