Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 23:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/akut-hotad-noshorningsart-utdod-i-malaysia/

Vetenskap

Akut hotad noshörningsart utdöd i Malaysia

Sumatranoshörningar på Cincinnati Zoo i USA. 2015 skickade djurparken sin sista sumatranoshörning till Indonesien i ett försök att rädda arten. Foto: Wikimedia Commons

Den sista malaysiska sumatranoshörningen har dött. Det betyder att en av världens mest akut utrotningshotade arter bara finns kvar i ett land; Indonesien. Där finns cirka 80 exemplar, men arten fortplantar sig nästan inte alls och minskar snabbt.

Noshörningshonan Iman dog av cancer efter flera års kamp mot sjukdomen. Hon fångades in i delstaten Sabah på Borneo 2014 och blev den sista sumatranoshörningen på malaysisk mark.

– Trots att vi visste att det här skulle hända förr eller senare är vi väldigt sorgsna, säger Sabahs miljöminister Christina Liew till The Observer.

Den sista malaysiska hanen dog i maj i år, och en annan hona dog i fångenskap 2017. Alla försök av zoologer och naturvårdare att hjälpa dem att föröka sig har misslyckats.

Imans död betyder att jordens minsta noshörningsart nu bara finns kvar i Malaysias grannland Indonesien. Enligt Världsnaturfonden handlar det om 80 exemplar i isolerade områden på ön Sumatra.

När Internationella naturvårdsunionen IUCN senast uppdaterade sumatranoshörningens status för elva år sedan uppskattades mellan 220 och 275 exemplar finnas kvar. Sedan dess har antalet alltså minskat med ungefär två tredjedelar.

En gång i tiden strövade arten över hela Sydostasien och ända bort till Indien.

Sumatranoshörningen är inte bara den minsta noshörningsarten utan också den enda i Asien med två horn. En annan art i samma region, javanoshörningen, har ett horn. Den är ungefär lika hotad.

Det finns något fler sumatranoshörningar än javanoshörningar, men de förstnämndas bestånd minskar snabbare. De senaste 15 åren har man bara kunnat konstatera två nyfödda kalvar, båda från djur i fångenskap.

Dessutom hotas sumatranoshörningen mer av tjuvjakt än javavarianten.