Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Äldsta människan funnen i Etiopien

Den nyupptäckta käkbiten från Etiopien, sedd från flera olika vinklar. En närbild på tandraden syns i nedre högra hörnet.
Den nyupptäckta käkbiten från Etiopien, sedd från flera olika vinklar. En närbild på tandraden syns i nedre högra hörnet.

En 2,8 miljoner år gammal käke förlänger mänsklighetens historia med 400.000 år och ändrar teorierna om när, var och varför släktet Homo uppkom.

Vår historia skrivs om igen, av en underkäke med fem oskadade ­tänder.

– Det här är det första bevarade fossilet av vårt släkte. Det slår fast när övergången till oss skedde, ­säger antropologen Brian Villmoare vid Nevadauniversitetet i Las Vegas.

Käken hittades i Etiopien i ­januari 2013. Nu kan Brian Villmoare och hans kolleger visa att den är 2,8 miljoner år gammal och tillhörde en person av vårt släkte, Homo. ­Resultaten presenteras i två artiklar i onsdagens nummer av tidskriften Science.

– Tidigare har vi inte haft några fossil som är äldre än 2,4 miljoner år. Så det här fyller en stor ­kunskapslucka och förlänger vår historia med 400.000 år, säger Brian Villmoare.

På senare år har flera fynd av fossil av släktet Australopithecus pekat på att de första människorna fanns i Sydafrika. Australopithecus tros vara vår närmaste föregångare. Den mest kända av dem är förmodligen ”Lucy”, som upptäcktes 1974 i samma del av Etiopien som Homo-käken.

”Lucy” verkar vara en mer ­avlägsen släkting till oss än de ­fossil som hittats i Sydafrika. Men de ­syd­afrikanska förmänniskorna är yngre än den etiopiska käken, så nu ser det alltså ut som att mänsklighetens vagga stod i Östafrika.

– Det här ställer en massa saker på huvudet, säger Lars Werdelin, professor vid Naturhistoriska riksmuseet, som deltagit i studien och också var på plats i Etiopien när fyndet gjordes.

Käken påverkar inte bara teorierna om platsen och tidpunkten för människans uppkomst, utan också om vilka orsaker som låg bakom. Hittills har forskarna menat att utvecklingen drevs på av att klimatet blev kallare och torrare för ungefär 2,8 miljoner år sedan.

– När klimatet förändras skapas problem som måste lösas, till exempel att maten måste bearbetas med verktyg, säger Brian Villmoare.

– Våra teorier om detta blir skakiga och måste revideras när människan verkar ha utvecklats mycket ­tidigare än vi trodde. Antingen hade klimatförändringarna en mycket snabbare effekt, eller också får vi leta efter andra orsaker till ­utvecklingen, säger Lars Werdelin.

Fynd på platsen visar att människan som käken kommer ifrån levde i ett öppet landskap med gräs, buskar och bara lite skog, i närheten av en sjö med flodhästar, krokodiler och fiskar.

Brian Villmoare är glad över att få ha varit med om att hitta vår äldsta släkting.

– Det är stort. Det var en av de stunder då man verkligen känner samhörigheten med våra förfäder, säger han.

Fakta.Människans utveckling

Den sista gemensamma förfadern till människa och schimpans levde för 6-7 miljoner år sedan.

Förmänniskor av släktet Australopithecus levde för 4,25 – 1,98 miljoner år ­sedan. Arten Australopithecus afarensis, som ”Lucy” tillhör, levde för 3,9 – 2,9 miljoner år sedan.

Släktet Homo var längre och hade större hjärna än Australopithecus.

Homo habilis levde tills för 1,4 miljoner år sedan, gick upprätt och använde stenverktyg.

Homo ergaster levde fram tills för 1,3 miljoner år sedan och anses vara anfader till senare Homo-arter.

Homo erectus dog ut för 143 000 år sedan. Källa: NE

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.