Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Algblomningen kommer i vågor

Gustavsvik i Nacka år 2005. Algblomningen i Östersjön det året var kraftigare än vanligt.
Gustavsvik i Nacka år 2005. Algblomningen i Östersjön det året var kraftigare än vanligt. Foto: Maja Suslin / TT

Övergödning av Östersjön ger mer algblomning, och den börjar 20 dagar tidigare nu än på 70-talet. Men redan för 7 000 år sedan blommade cyanobakterier i Östersjön.

Mitt i högsommaren och semestern kommer den: algblomningen som förvandlar delar av Östersjön till en gröngul illaluktande sörja.

Under 1970-talet och början av 80-talet var blomningen vanlig. Sedan gick den tillbaka några år för att komma tillbaka på 90-talet. 2005 och 2008 var det särskilt illa.

– Den semesterfirande svensken jämför nog ofta med sin egen barndom. Var man barn på 70- och 80-talet kan man tycka att det har blivit bättre. Men för dem som var barn på 50-talet är det klart sämre, säger Siv Huseby, miljöanalytiker vid Umeå marina forskningscentrum.

Sörjan är mängder av cyanobakterier, eller blågröna alger, som flyter upp till ytan. Framför allt är det katthårsalger, Nodularia spumigena, som trivs i Östersjöns bräckta vatten.

I det saltare havet på västkusten lever andra arter. Försommaren 1988 blommade algen Chrysochromulina polylepis i Kattegatt och Skagerack och dödade mängder av fisk.

Även katthårsalgen producerar gift. Människor kan få magsjuka, och kor som dricker vattnet eller hundar som badar och sedan slickar rent pälsen kan få i sig så mycket gift att de dör.

Cyanobakterierna är en naturlig del av livet i Östersjön. Avlagringar på botten visar att det förekom stora utbrott av blommande alger för 7 000 år sedan. Det finns en färgstark beskrivning av en algblomning utanför Visby år 1853 där båtarna hade svårt att ta sig fram genom den trögflytande massan.

Men övergödning med framför allt fosfor från fabriker, jordbruk, skogsbruk och avlopp gör att blomningarna blir vanligare.

– Det enda man kan göra åt det är att minska utsläppen, säger Siv Huseby.

Hur stor algblomningen blir och vilka delar av Östersjön som kommer att drabbas beror på vädret veckorna innan och hur vindarna blåser.

Ragnar Elmgren, professor vid Institutionen för ekologi, miljö och botanik och vid Östersjöcentrum på Stockholms universitet, har studerat algblomningen varje år från slutet av 1970-talet med hjälp av satellitbilder. En tydlig trend är att blomningen börjar tidigare på sommaren. Mellan 1979 och 2013 var skillnaden 20 dagar.

– Det är svårt att tolka det som något annat än en effekt av klimatförändringarna, men vi är inte helt klara med analysen än, säger han.

Små barn bör inte bada i havet under algblomning, men för vuxna som inte får kallsupar är risken liten.

– Då och då kan man läsa i pressen att Nodularia är giftigare än kobragift. Men skillnaden är att algerna inte har några gifttänder. Jag brukar säga att fler människor har dött av skorpionstick än av algblomning i Sverige. En person har nämligen blivit ihjälstucken av en skorpion, men ingen har dött av cyanobakterieblomningen, säger Ragnar Elmgren.

Bild i text: Maja Suslin 

Tidningsklipp. Om algblomning

 • 1982
  ”– En invasion av giftiga dinoflagellater skulle kunna få allvarliga följder. Dessa algers biologi och förekomst i svenska vatten borde utforskas, vi vet alldeles för lite i dag, säger han, men menar samtidigt, att riskerna inte ska överdrivas.”
  Professor Bengt von Hofsten på Livsmedelsverket, talar om ovanliga giftalger, TT
 • 1988
  ”Nordiska Rådets presidium skall samlas till ett krismöte med anledning av algen Chrysochromulina polyiepsis, som avsöndrar ett gift vid blomning. Också företrädare för de nordiska regeringarna väntas delta i mötet. Avsikten med mötet är att driva på det nordiska miljösamarbetet och särskilt då den handlingsplan mot vattenföroreningar som är tänkt att läggas fram i slutet av året.”
  Rapport från TT i början av juni
 • 1990
  ”Från luften blir katastrofen riktigt vacker: de blommande algerna målar dekorativa mönster i det mörka havet när de driver in mot den gotländska kusten. Men på nära håll är vattnet en äcklig, ogenomtränglig sörja.”
  Expressen har besökt Högklint söder om Visby i augusti
 • 2008
  ”Förra veckan var det algblomning i Nackas näringsrikaste sjöar. Barn vid Boobadet, i Bagarsjön och i Järlasjön rapporteras ha fått reaktioner efter att ha badat. Kommunen har gått ut med en varning och uppmanar alla badande att ta det försiktigt.”
  Redan i mitten av juni rapporterar Mitt i Nacka om algblomning
 • 2015
  ”Informationscentralen för Bottniska viken uppmanar allmänheten att rapportera algblomning och döda djur vid kusten. Normalt börjar algblomningen i mitten eller slutet av juli. /.../ Informationscentralen vill uppmana allmänheten om att de ska hålla ögonen öppna och rapportera om de upptäcker någonting som känns ovanligt eller underligt.”
  I mitten av maj efterlyser Norran hjälp från allmänheten
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.