Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Alla gick ner i vikt med 5:2-diet

Alla har gått ner i vikt, men hälsoeffekterna varierar. Det framgår när den första större studien med 5:2-dieten kommit halvvägs. Allra bäst har dieten fungerat för dem som hade högt blodsocker och övervikt, rapporterar SVT.

Professor Kerstin Brismar vid Karolinska universitetssjukhuset har lett studien där 100 försökspersoner ska begränsa kaloriintaget två dagar i veckan i sex månader. Efter halva tiden har 99 procent gått ner i vikt. Även de som inte minskat lika mycket har fått bättre hälsovärden.

Men en del har kompenserat för svältdagarna med att äta mer de andra dagarna och deras resultat är sämre. Kerstin Brismar vill inte rekommendera 5:2-dieten för personer som haft ätstörningar.

– Jag tror att medvetenheten om vad man stoppar i sig kan trigga igång tidigare beteenden och väcka gamla ätstörningar till liv, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.