Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Amanos uppfinning är ett ljus i mörkret

Foto: Roger Turesson

Fysikpristagaren Hiroshi Amano vill bidra till att göra världen bättre.

Alfred Nobel ville belöna insatser för mänsklighetens största nytta. Hiroshi Amano drivs av samma önskan.

– När jag var ung förstod jag inte varför man skulle forska. Men sedan hittade jag det här forskningsområdet som jag verkligen trodde skulle göra livet bättre för människor. Det är min motivation, säger han.

Nu är han i Stockholm för att ta emot årets Nobelpris i fysik för utvecklingen av den blå led-lampan. Att han och hans kollega Isamu Akasaki lyckades berodde på att de fortsatte att försöka med materialet galliumnitrid trots att nästan alla andra forskare på området trodde att det var omöjligt.

– Det var svårt att bygga kristaller av galliumnitrid, men vi visste att om vi lyckas är det ett mycket stabilt material – det enda som går att kommersialisera och utveckla användbara lampor av, säger Hiroshi Amano.

Tack vare deras forskning har vi nu tillgång till energisnåla, långlivade, billiga och ljusstarka lampor som även kan drivas med solceller.

– Nu används de i hela världen. Även barn i utvecklingsländer kan använda belysningen för att läsa böcker och studera på kvällarna. Det gör mig mycket, mycket glad, säger Hiroshi Amano.

Fakta.Hiroshi Amano

Född 1960 i Hamamatsu i Japan.

Professor vid Nagoyauniversitetet i Japan.

Belönas för att ha utvecklat den blå lysdioden eller led-lampan tillsammans med sin forne handledare Isamu Akasaki.

Röda och gula lysdioder har funnits sedan 1960-talet. Först 1992 lyckades årets fysikpristagare utveckla en blå. Tillsammans kan röda, gula och blå dioder ge vitt ljus.

Delar årets Nobelpris i fysik med Isamu Akasaki och Shuji Nakamura.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.