Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Amerikansk sockerstudie ifrågasätts

Faran med socker är större än befarat enligt en amerikansk studie som dock har kritiserats.
Faran med socker är större än befarat enligt en amerikansk studie som dock har kritiserats. Foto: jonas lindkvist

Socker är farligt oavsett kaloriinnehåll enligt en amerikansk studie på överviktiga barn. Men experter är skeptiska till resultaten.

43 överviktiga barn som vårdats på UCSF Benioff barnsjukhus i San Francisco fick i nio dagar mat med minskat sockerinnehåll, samtidigt som de i stället fick mer fettrik mat som chips, korv och pizza. Detta för att undersöka om sockerintag är hälsofarligt på grund av kalorimängd eller i sig självt, rapporterar The Guardian.

– Vi minskade barnens sockerintag från 28 procent till 10 procent av kaloriintaget. De vägde sig varje dag och minskade de i vikt bad vi dem äta mer, säger Robert Lustig, barnendokrinologen som ligger bakom studien som har publicerats i Obesity, till The Guardian.

Under de nio dagarna menar forskare vid Touro University i Kalifornien att barnens metaboliska hälsa förbättrats. Bland annat sänktes deras blodtryck, insulinnivåerna sänktes med en tredjedel och leverfunktionen förbättrades.

Robert Lustig har tidigare skrivit boken ”Socker: din värsta fiende” och argumenterar i en debattartikel i The Guardian för att införa en sockerskatt. Han tror att hälsofaran med socker inte endast beror på kaloriinnehål, som andra forskare hävdat.

– Är socker farligt för att det är kalorier? Eller för att det är socker? undrar Robert Lustig i sin debattartikel och menar att den nya studien bevisar att socker är hälsofarligt just för att det är socker.

Men experter är kritiska till slutsatserna. Tom Sanders, professor emeritus i närings- och dietlära vid Kings College i London, är skeptisk till studien som han säger saknar kontrollgrupp. I stället för att jämföra barnen i studien med liknande barn som fortsatt äta socker har studien jämfört barnens hälsa efter studien med hur den var innan studien.

– Det är välkänt att överviktiga barn undervärderar och underrapporterar sitt matintag, särskilt när det gäller läsk och skräpmat. Det här är ett fundamentalt fel i studien. Det finns stora möjligheter att de metaboliska förändringarna som upptäckts beror på att dieten under studien innehållit färre kalorier än barnets normala diet, säger Tom Sanders till The Guardian.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.