Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-16 07:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/amina-manzoor-avstand-visir-och-munskydd-kan-hejda-smittan-men-mer-forskning-kravs/

VETENSKAP

Amina Manzoor: Avstånd, visir och munskydd kan hejda smittan – men mer forskning krävs

Foto: Patrik Österberg/TT

Alla länder kämpar med att minska spridningen av det nya coronaviruset. En ny studie visar att åtgärder som att hålla avståndet, använda munskydd och skydda ögonen kan ha effekt. Men något tydligt svar ger inte studien, skriver DN:s medicinreporter Amina Manzoor.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Vad är mest effektivt för att minska spridningen av covid-19? Den frågan har alla länder och WHO kämpat med under våren. Vi har fått höra att vi kan minska risken att bli smittade och smitta andra genom att hålla avstånd, stanna hemma när vi är sjuka, tvätta händerna och hosta eller nysa i armvecket. Att dessa åtgärder fungerar mot luftvägsinfektioner kan man se på kurvan för årets influensa – den rakade helt ner i botten en kort tid efter att rekommendationerna hade införts i Sverige.

Men det nya coronaviruset beter sig delvis annorlunda än en influensa och det finns därför ett stort behov av kunskap om vilken effekt som tvåmetersrekommendationen, munskydd och ögonskydd har. Många länder har öppnat efter nedstängningarna och vill veta hur smittspridningen kan begränsas även när människor rör sig mer fritt i samhället. Somliga länder rekommenderar till exempel munskydd för allmänheten, medan andra, som Sverige och Finland, inte gör det.

En grupp forskare har gått igenom och analyserat en stor mängd studier på covid-19, sars och mers. Dessa tre sjukdomar orsakas av olika coronavirus. Totalt har 44 studier med nästan 26.000 personer inkluderats. Studien är delvis finansierad och gjord på uppdrag av WHO och publicerad i den vetenskapliga tidskriften Lancet. Forskarna undersökte om avstånd, munskydd och skydd för ögonen hade någon effekt.

Alla åtgärderna kan göra skillnad i att minska smittspridningen, visar analysen. Risken för smitta var uppskattningsvis 2,6 procent när man håller minst en meters avstånd, jämfört med 12,8 procent utan avstånd. Längre avstånd kan troligen ge ytterligare riskminskning.

Skyddsglasögon eller visir minskade risken för smittspridning från 16,0 procent till 5,5 procent. Munskydd minskade risken från 17,4 procent till 3,1 procent, både i sjukvården och i offentliga miljöer. Andningsskydd med specialfilter ger större skydd än enklare och hemgjorda munskydd.

Klappat och klart kan man tycka. Men forskarna har också värderat graden av evidens, alltså hur starka beläggen är för att åtgärderna har effekt. De utgår från det välkända GRADE-systemet, som har skalan mycket låg – låg – måttlig och hög evidens.

Tyvärr är beläggen för munskydd och visir ganska svaga. Evidensen för minst en meters avstånd är måttlig, medan evidensen för munskydd och ögonskydd är låg. Det behövs helt enkelt bättre studier och det är därför inte självklart att den här studien kommer att leda till ändrade rekommendationer.

Munskydd är ett särskilt laddat och omdiskuterat ämne i många länder, också bland forskare. I vårdsammanhang är munskydd livsviktiga och alldeles nödvändiga. Hos allmänheten är nyttan mer tveksam, enligt ett tidigare kunskapsunderlag från WHO. Det har också funnits en oro för att den som bär munskydd invaggas i falsk säkerhet och struntar i andra viktiga åtgärder som till exempel att stanna hemma när man är bara lite sjuk.

Den här studien ger visst belägg för att munskydd kan bidra till att minska smittspridningen. Bäst effekt får vi sannolikt av mer avancerade munskydd. Men vi har en global brist på medicinsk skyddsutrustning och de mer avancerade andningsskydden måste sparas till sjukvården. WHO har uppmanat länder som rekommenderar hemgjorda munskydd till allmänheten att också studera effekten på smittspridning, jag hoppas att sådana studier görs.

Den som vill ha ett tydligt svar på om till exempel munskydd är lösningen på pandemin lär bli besviken trots denna omfattande studie. Inte ens kombinerat ger distans, munskydd och ögonskydd ett totalt skydd mot covid-19. Därför är det viktigt att vi fortsätter stanna hemma om vi är sjuka, undviker större sociala sammanhang, inte åker på onödiga resor och tvättar händerna ofta – oavsett om vi bär munskydd eller inte.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt