Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 12:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/amina-manzoor-e-cigaretterna-har-blivit-en-mycket-laddad-fraga/

Vetenskap

Amina Manzoor: E-cigaretterna har blivit en mycket laddad fråga

Somliga anser att e-cigaretter är ett sätt att få människor att sluta röka och att vejpning är en ganska harmlös vana. Andra anser att e-cigaretterna snarare kan få unga människor att börja röka vanliga cigaretter och att de långsiktiga hälsoeffekterna inte är tillräckligt utredda. Foto: Robert F. Bukaty/AP

Det är alltid oroande när unga och i övrigt friska människor drabbas av en mystisk sjukdom. Men e-cigaretter har funnit i många år – varför blir människor sjuka nu? 

DN:s medicinreporter Amina Manzoor reder ut vad vi vet och inte vet.

För några år sedan var jag på en vetenskaplig konferens om luftvägssjukdomar. Ett av de hundratals seminarierna under konferensen handlade om e-cigaretter. Rummet var proppfullt, men jag hade varit där tidigt och hade lyckats säkra en sittplats.

När det var dags för publikfrågor utbröt genast en hetsig debatt och jag trodde för ett ögonblick att det kanske också skulle leda till handgemäng. Jag hade inte varit med om något liknande förut (och heller inte sedan dess). 

E-cigaretter är en laddad fråga. Somliga anser att e-cigaretter är ett sätt att få människor att sluta röka och att vejpning är en ganska harmlös vana. Andra anser att e-cigaretterna snarare kan få unga människor att börja röka vanliga cigaretter och att de långsiktiga hälsoeffekterna inte är tillräckligt utredda. 

Varje gång jag har skrivit om e-cigaretter har det lett till många arga läsarmejl, från båda sidor.

Nu är debatten om e-cigaretter än mer aktuell. San Francisco har förbjudit försäljning och tillverkning av e-cigaretter, Indien likaså. New York har förbjudit smaksatta e-cigaretter och USA:s president Donald Trump överväger ett förbud i hela landet.

Åtgärderna är en konsekvens av att 380 personer i USA hittills drabbats av och sex personer har avlidit av en mystisk akut lungsjukdom som kopplas till e-cigaretter. Vanliga symtom är hosta, svårt att andas, ont i bröstet, feber, trötthet och illamående.

Myndigheterna vet inte vad det är som orsakat lungsjukdomen hos de annars friska, unga människorna. De flesta, men inte alla, har rapporterat att de har vejpat THC, den psykoaktiva substansen i cannabis. Det har föreslagits att det skulle vara någon förorening i vätskan i e-cigaretterna. E-vitamin har också nämnts. Men den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC har ännu inte funnit en enskild orsak, produkt eller ämne bakom

En viktig fråga är varför dessa sjukdomsfall dyker upp nu när e-cigaretter funnits i ett antal år. En annan är varför de verkar vara koncentrerade till Nordamerika. Inga fall har hittills rapporterats i Europa, till exempel. Detta talar för att det kanske är någon förorening eller liknande som ligger bakom. 

Somliga har kanske ansett att e-cigaretter är helt ofarliga. Hälsoriskerna med vanliga cigaretter är väl dokumenterade. Mindre är känt om e-cigaretter. Det är till exempel inte säkert hur effektiva de är som rökavvänjning. Eftersom det kommer ånga i stället för rök när man tar ett bloss kallas det för att vejpa. Och det finns ämnen i ångan som oroar forskare. Det finns också studier som antyder att vejpning till exempel kan irritera lungorna och påverka blodkärlen. I sällsynta fall har också e-cigaretterna exploderat. Det finns också produkter i USA som ger mycket höga doser nikotin (så höga doser är inte tillåtna i Sverige).

Att man är så oroad över dessa sjukdomsfall i USA handlar dels om att det är unga och annars friska människor som drabbats. Dessutom visar nya preliminära siffror att vejpandet ökar kraftigt bland tonåringar i USA. Till exempel uppgav 25 procent av tolfteklassarna i undersökningen att de rökt e-cigaretter med nikotin under den senaste månaden. För två år sedan var den siffran 11 procent. 

Det är viktigt att ta reda på orsaken till sjukdoms- och dödsfallen. Samtidigt har nog många fått upp ögonen för att e-cigaretter inte är riskfria, även om de sannolikt är bättre än vanliga cigaretter. 

Sedan texten publicerades har CDC uppdaterat antalet misstänkta och bekräftade fall till 530. Antalet dödsfall är 7.