Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-30 08:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/amina-manzoor-mycket-ar-fortfarande-okant-om-nya-viruset/

VETENSKAP

Amina Manzoor: Mycket är fortfarande okänt om nya viruset

Säkerhetsvakter har samlats vid den nu stängda fiskmarknaden i Wuhan i Kina, efter att flera människor som besökt marknaden insjuknat och behövt sjukvård.
Foto: Noel Celis/AFP

Det första fallet av det nya coronaviruset utanför Kina bekräftades under gårdagen. Vad vet vi om viruset som hittills orsakat ett dödsfall?

DN:s medicinreporter Amina Manzoor svarar på tre frågor.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Vad är det som har hänt?

Flera människor som har besökt en fiskmarknad i Wuhan i Kina insjuknade under december med feber, andningssvårigheter och lunginflammation och behövde läggas in på sjukhus. Marknaden har varit stängd för sanering sedan 1 januari.

Till en början visste man inte vilket virus som orsakade sjukdomen, mers, sars, fågelinfluensa, vanlig säsongsinfluensa och adenovirus kunde uteslutas. I slutet av förra veckan bekräftades att det rör sig om ett tidigare okänt coronavirus.

Initialt rapporterade kinesiska myndigheter om 59 personer, men i nuläget har 41 personer diagnostiserats att ha blivit smittade av det nya coronaviruset. En person har avlidit. Sju är allvarligt sjuka, två har fått åka hem och för resten ska tillståndet vara stabilt. Ingen har insjuknat efter den 3 januari.

Kinesisk polis har stängt och spärrat av fiskmarknaden i Wuhan.
Foto: Noel Celis/AFP

På måndagen rapporterades det också om det första utländska fallet. En person som rest från Wuhan till Thailand som insjuknat och lagts in på sjukhus har visat sig bära på det nya coronaviruset. Enligt thailändska myndigheter ska personen vara på bättringsvägen. Inga andra smittade har rapporterats.

Vad vet vi om viruset?

Det tidigare okända viruset tillhör gruppen coronavirus. Det finns många coronavirus, de flesta hos djur. Hittills har man vetat om sex typer som kan smitta människor. Det är ganska stor variation på hur sjuk man blir av coronavirus, de kan dels leda till vanlig förkylning men också orsaka de mer allvarliga sjukdomarna sars och mers. Det pågår analyser av det nya viruset, vilket förhoppningsvis kan ge mer information inom kort.

Folkhälsomyndigheten bedömer att risken för importfall är låg. Även EU:s smittskyddsmyndighet, ECDC, bedömer att risken för fall i EU är låg, men inte kan uteslutas.

Världshälsoorganisationen WHO har redan släppt riktlinjer för hur länder ska diagnostisera och behandla sjuka. WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus har sagt att han ska rådgöra med kommittén som bedömer nödsituationer om det behöver kallas till ett möte för att utvärdera risken. Än så länge rekommenderar WHO inga restriktioner kring resande eller handel.

Undersökning pågår i fiskmarknadens lokaler. Än så länge vet man inte hur människorna smittats av viruset.
Foto: Noel Celis/AFP

Vad är fortfarande okänt?

Det pågår utredning, men än så länge vet man inte hur människorna smittats av viruset. Alla personer som blivit sjuka hade varit på fiskmarknaden, där det också ska finnas andra djur. Först sade kinesiska myndigheter att inget tydde på att viruset kunde smitta mellan människor, men nu säger WHO enligt Reuters att det i ett fåtal fall kan ha förekommit smitta inom familjer. I Kina har 739 personer med nära kontakt till de sjuka, majoriteten av dem sjukvårdspersonal, identifierats och övervakats, men ingen har blivit sjuk.

En anledning till att detta relativt lilla utbrott uppmärksammats stort är att många påminns om utbrottet av sars 2003, då omkring 8.000 människor blev sjuka och nästan 800 dog. Det började i Kina och spreds till närliggande länder. Denna gång verkar kinesiska myndigheter arbeta snabbt och dela med sig av information till WHO och andra internationella organisationer.

Hur stort och allvarligt utbrottet kommer att bli är mycket svårt att förutsäga, men avgörande är om det nya viruset kan smitta mellan människor och hur effektivt myndigheter agerar.

Ämnen i artikeln

Kina

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt